voedingsstoffen, voedingswaarden, indicatoren en enzymen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| bovenbouw m h v |

functies van voedingsstoffen

koelkast

Alles wat je eet en drinkt noemen we voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen bevatten allerlei voedingsstoffen. Voedingsstoffen vervullen in het lichaam van organismen verschillende functies. Ze kunnen dienen als bouwstof, brandstof, reservestof of beschermende stof.

  • voedingsstoffen

    eiwitten

    Eiwitten vervullen vooral de functie van bouwstof, maar kunnen ook als brandstof gebruikt worden. Eiwitten kunnen niet opgeslagen worden in het lichaam en vervullen geen reservefunctie in het lichaam.

    koolhydraten

    Koolhydraten vervullen vooral de functie van brandstof, maar kunnen ook als bouwstof en reservestof gebruikt worden. Koolhydraten kunnen wel in het lichaam worden opgeslagen.

    vetten

    Vetten vervullen vooral de functies van brandstof en reservestof, maar kunnen ook als bouwstof worden gebruikt. Vetten kunnen worden opgeslagen.

    water

    Water vervult de functie van bouwstof en wordt gebruikt voor het transporteren van stoffen.

    mineralen

    Mineralen of zouten vervullen in het lichaam vooral de functie van bouwstof en beschermende stof.

    vitaminen

    Vitaminen vervullen in het lichaam vooral de functie van beschermende stof en bouwstof.

voedingsstoffenfuncties voedingsstoffen
1.1
4pntfuncties van voedingsstoffen
  • [ brandstoffen ] [ reservestoffen ] [ beschermende stoffen ] [ bouwstoffen ] zijn nodig voor groei, ontwikkeling en herstel van het organisme
  • [ reservestoffen ] [ brandstoffen ] [ beschermende stoffen ] [ bouwstoffen ] worden opgeslagen in het organisme en worden verbruikt als er geen andere voedingsstoffen voorradig zijn
  • [ beschermende stoffen ] [ bouwstoffen ] [ brandstoffen ] [ reservestoffen ] zijn nodig voor het leveren van energie aan het organisme
  • [ bouwstoffen ] [ brandstoffen ] [ beschermende stoffen ] [ reservestoffen ] zorgen er voor dat het lichaam van een organisme gezond blijft

voedingsstoffen

voedingsstoffen in voedingsmiddelen

Voedingsstoffen worden verdeeld in zes groepen. Eiwitten, vetten, koolhydraten, water, mineralen en vitaminen. Eiwitten, vetten en koolhydraten worden in het lichaam van organismen verteerd. Tijdens deze vertering worden deze voedingsstoffen vaak eerst omgezet in verteringsproducten. Deze verteringsproducten worden in de dunne darm opgenomen in het bloed. Water, mineralen en vitaminen worden niet verteerd door organismen. Deze voedingsstoffen kunnen in de dunne darm zonder verdere vertering opgenomen worden in het bloed.

1.2
6pntvoedingstoffen
  • [ eiwitten ] [ mineralen ] [ water ] [ vetten ] [ vitaminen ] [ koolhydraten ] dienen nooit als reservestof, maar vooral als brandstof en bouwstof
  • [ vitaminen ] [ koolhydraten ] [ vetten ] [ water ] [ eiwitten ] [ mineralen ] dienen vooral als brandstof, maar vervullen soms ook de functie van bouwstof; bij plantaardige organismen fungeert deze voedingsstof ook als reservestof
  • [ vetten ] [ water ] [ vitaminen ] [ eiwitten ] [ mineralen ] [ koolhydraten ] dienen vooral als brandstof, maar fungeren soms als bouwstof; bij dierlijke organismen is deze voedingsstof ook reservestof
  • [ water ] [ vetten ] [ mineralen ] [ vitaminen ] [ koolhydraten ] [ eiwitten ] dienen als bouwstof en beschermende stof; deze stoffen zijn niet levenloos en zijn opgebouwd uit organische bestanddelen; groente en fruit zijn belangrijke leveranciers voor een aantal van deze voedingsstoffen
  • [ eiwitten ] [ vetten ] [ mineralen ] [ vitaminen ] [ water ] [ koolhydraten ] dienen als bouwstof; deze voedingsstof is daarnaast belangrijk voor het vervoeren van stoffen
  • [ mineralen ] [ eiwitten ] [ koolhydraten ] [ water ] [ vitaminen ] [ vetten ] dienen als bouwstof en beschermende stof; deze stoffen zijn levenloos en zijn niet opgebouwd uit organische bestanddelen; voorbeelden van dit soort voedingsstoffen zijn ijzer en kalk

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2024 Leon Dahmen biodoen Den Haag