laagveenmoeras 'De wieden'  (theorie - authentieke toetsing)| bovenbouw h v |

Grote Vuurvlinder

Grote Vuurvlinder

In `De wieden` leeft de Grote Vuurvlinder. Deze vlinder is uiterst zeldzaam in Nederland. De Grote Vuurvlinder leeft slechts in een zeer specifiek rietlandmilieu.

Vereniging Natuurmonumenten maait de gras- en rietlanden aan het eind van de zomer, maar zorgt ervoor dat microklimaatjes, zoals in achtergebleven plantenresten, kunnen ontstaan.

De rupsen van de Grote Vuurvlinder eten alleen bladeren van Waterzuring. Deze plant leeft met name in rommelige rietlanden. De grote bladeren van de Waterzuring bieden de rupsen van de Grote Vuurvlinder ook bescherming tijdens hun overwintering. De groei van deze rupsen vindt plaats in de late lente, zomer en vroege herfst.

draagkracht

Als het aantal rupsen van de Grote Vuurvlinder in het voorjaar in een korte tijd exponentieel toeneemt, zal de populatiegrootte van Grote Vuurvlinders in het voorjaar daarna drastisch zijn afgenomen. Als de afname van het aantal Grote Vuurvlinders binnen de populatie stabiliseert, zal het ecosysteem een lagere draagkracht hebben voor Grote Vuurvlinders dan vóór de exponentiële toename van deze vlindersoort.

8.1
2pntBeargumenteer met de bovenstaande gegevens dat de nieuwe draagkracht van het ecosysteem voor Grote Vuurvlinders lager zal zijn dan de aanvankelijke draagkracht voor deze soort.

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


populatiedichtheid
8.2
1pntHierboven is een grafiek afgebeeld waarin het verband is weergegeven tussen de populatiedichtheid van Waterzuring en Grote vuurvlinder gedurende een bepaalde periode.
  • [ Grafiek 2 ] [ Grafiek 1 ] geeft de populatiedichtheid van Grote Vuurvlinder weer.

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2021 Leon Dahmen biodoen Den Haag