laagveenmoeras 'De wieden'  (theorie - authentieke toetsing)| bovenbouw h v |

Waterschorpioen

Waterschorpioen


Waterschorpioenen leven in de bodem en slijk van vijvers en sloten, dikwijls vlakbij oevers. Vanuit deze plek jagen ze op andere insecten(larven), kleine visjes en kikkervisjes. De dieren leven in de bodem en het slijk van vijvers en sloten. Als de Waterschorpioen de luchtvoorraad die hij onder zijn vleugels opslaat wil verversen, steekt hij de lange adembuis aan de achterzijde van het lichaam boven het wateroppervlak uit en ververst op deze manier de luchtvoorraad onder zijn vleugels. Ze kunnen niet goed zwemmen en vliegen, en overwinteren op het land.

9.1
1pntWaarom overwinteren Waterschorpioenen op het land en niet in water?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


9.2
2pntOmdat Waterschorpioenen slechte zwemmers zijn, kunnen ze gemakkelijk ten prooi vallen aan predatie. Door welke aanpassing van de waterschorpien wordt de kans op predatie verkleind? Geef tevens aan of predatie een biotische of een abiotische factor is.

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


populatiedichtheid

populatiedichtheid

Hierboven is een grafiek afgebeeld waarin het verband tussen populatiedichtheden van Waterschorpioen (grafiek 1) en kikkervisjes (grafiek 2) gedurende een bepaalde periode in het voorjaar is weergegeven.

De draagkracht voor Waterschorpioen is aan het begin van de grafiek (voor de exponentiële toename) hoger dan aan het eind van de grafiek (na de exponentiële toename).

9.3
2pntWaarom heeft de populatiedichtheid van kikkervisjes waarschijnlijk slechts een geringe invloed gehad op de afname van de populatie Waterschorpioenen gedurende deze periode?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2021 Leon Dahmen biodoen Den Haag