zoetwateronderzoek  (onderzoek - projectmatig practicum)| onderbouw h v | bovenbouw m |

zoetwaterorganismen vangen

nodig:

schepnet (bij voorkeur een planktonschepnet), witte waterbak, theezeefje, fijnmazig gaas (vitrage), kweekbuis of bekerglas, loep en stereoloep (eventueel), zoetwater-invertebratenzoekkaart of gebruik de interactieve zoetwaterinvertebratenzoekkaart verder op deze pagina.

werkwijze:

Zoetwaterorganismen zijn meestal makkelijk te vangen met behulp van een schepnet.

zoetwaterinvertebraten vangen


Zoetwaterorganismen leven niet allemaal op dezelfde plekken in sloten of vijvers. Organismen kunnen leven tussen water- en oeverplanten, in het open of vrije water, tussen drijvende planten, tegen het wateroppervlak en bij of in de bodem. De plek waar een organisme voorkomt wordt een habitat genoemd.

mogelijke habitats voor zoetwaterinvertebraten

[1] tussen oever- en moeraswaterplanten
[2] in open water
[3] tussen drijvende waterplanten
[4] op het wateroppervlak
[5] tegen het wateroppervlak
[6] bij de bodem
[7] in de bodem

Om zoveel mogelijk verschillende soorten zoetwaterinvertebraten vangen, moeten waterorganismen op alle plekken (1 t/m 7) in de afbeelding hierboven worden gezocht.

Met behulp van fijnmazig gaas kunnen kroos, waartussen soms grote hoeveelheden zoetwaterinvertebraten voorkomen, en andere drijvende waterplantjes in de waterbak met het watermonster van links naar rechts geschoven worden. Op deze wijze kunnen organismen die onder het kroos zitten met behulp van een theezeefje (of een ander fijnmazig netje) gevangen worden en in een kweekbuis of bekerglas nader bestudeerd.

determineren

Determineer de zoetwaterinvertebraten met behulp van de interactieve zoekkaart hieronder of met de invertebratenzoekkaart

Geef op het werkblad 'zoetwateronderzoek' aan op welke plek (1 t/m 7) in de afbeelding van mogelijke habitats voor zoetwaterinvertebraten hierboven de organismen gevangen zijn.

N.B.
Sommige soorten zoetwaterinvertebraten kunnen enorm talrijk zijn. In dat geval is een schatting voldoende.

zoetwaterinvertebratenzoekkaart

zoetwaterinvertebraten / ongewervelde zoetwaterorganismenklik op de onderstaande zoetwaterinvertebraten voor verdere determinatiepersoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag