stengels, takken en stammen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m |

diktegroei

bomen onder invloed van zeewind


Bomen die dicht bij de kust staan groeien vaak scheef. Dit komt omdat de bomen niet goed bestand zijn tegen de zilte zeewind.

4.1
1pntIn welke van de onderstaande afbeeldingen zijn de jaarringen juist afgebeeld voor bomen die dicht bij de kust groeien?
gekerfde bomen

Bomen groeien aan de uiteinden van de wortels en aan de uiteinden van takken en zijtakken. Daarnaast groeien bomen ook in de dikte.

vorming van hout en bast

Tussen de bast en het hout bevindt zich een dun laagje dat naar buiten toe bast vormt en naar binnen toe hout.

4.2
1pntBij welke van de onderstaande afbeeldingen is het langst geleden in de boom gekerfd?
4.3
1pntHoe zal de gekerfde stam met de letter `H` hierboven er over enkele tientallen jaren uitzien?

Als de milieu-omstandigheden voor een boom niet optimaal zijn groeit een boom minder hard. De jaarringen liggen dan dichter bij elkaar dan normaal.

4.4
2pntHieronder zijn drie verschillende doorsneden van boomstammen afgebeeld die in hetzelfde bos zijn gevonden. De bomen zijn enkele tientallen jaren na elkaar omgezaagd.

Hoewel deze bomen niet tegelijkertijd zijn omgezaagd, komen er plekken voor op de verschillende stammen waar de jaarringen overeenkomen met elkaar.

Klik op de stamdoorsneden hierboven, houd de muisknop ingedrukt en sleep de stamdoorsneden naar de `bouwplek` hieronder zodat de jaarringen weer aansluiten op elkaar.


  
bouwplek


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag