stengels, takken en stammen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m |

eenjarige planten

Reuzenbalsemien is een eenjarige plant die wel 2 meter hoog kan worden. Reuzenbalsemien heeft in tegenstelling tot bomen, heesters en struiken geen houtachtige stengels.


Planten zonder houtachtige stengel worden kruiden genoemd. Kruidachtige planten hebben water nodig voor hun stevigheid. De vaatbundels bij kruidachtige planten liggen meestal cirkelvormig over de stengel verspreid.

vaatbundels

6.1
6pntbastvaten en houtvaten
  • In de bovenstaande afbeelding van een model van een vaatbundel zijn de houtvaten aangegeven met [ geel ] [ blauw ] en de bastvaten met [ blauw ] [ geel ] De houtvaten transporteren water met opgeloste stoffen van de [ bladeren ] [ wortels ] naar de [ wortels ] [ bladeren ] . Terwijl de bastvaten water met opgeloste stoffen van de [ wortels ] [ bladeren ] naar de [ bladeren ] [ wortels ] transporteren.

stevigheid

plantencel
6.2
3pntstevigheid bij plantaardige cellen.
  • Plantaardige cellen hebben [ in tegenstelling tot ] [ net als ] dierlijke cellen een stevige celwand om de cel.
  • In het midden van een plantencel bevindt zich een blaasje gevuld met vocht. Dit blaasje wordt de vacuole genoemd. Plantaardige cellen hebben [ in tegenstelling tot ] [ net als ] dierlijke cellen één of meerdere vacuoles in hun cel.
  • De groene bolletjes in de plantaardige cel hiernaast worden bladgroenkorrels genoemd. Bladgroenkorrels geven planten een groene kleur en zorgen voor de fotosynthese. Plantaardige cellen hebben [ net als ] [ in tegenstelling tot ] dierlijke cellen bladgroenkorrels.
band plakken
6.3
1pntplantenvacuole en stevigheid
  • De stevigheid van een plantaardige cel werkt hetzelfde als een opgepompte fietsband. Als een fietsband wordt opgepompt drukt de [ binnenband ] [ buitenband ] tegen de [ binnenband ] [ buitenband ] . Hierdoor voelt de fietsband hard en stevig. Als een plant water opneemt komt dit water voor een deel in de vacuole in de plantencel. Het water in de vacuole drukt tegen de celwand van de plantencel. De vacuole van een plantaardige cel is te vergelijken met de [ binnenband ] [ buitenband ] van de fiets en de celwand van een plantaardige cel is te vergelijken met de [ binnenband ] [ buitenband ] van de fiets.

verdamping

Hiernaast is een model van een bladdoorsnede afgebeeld. Onderaan de afbeelding is een huidmondje te zien. Huidmondjes zitten meestal aan de onderzijde van het blad.

Planten met veel huidmondjes leven meestal in een vochtig milieu, terwijl planten die weinig huidmondjes hebben meestal in een droog milieu te vinden zijn.

6.4
1pntWelke plant zal de minste huidmondjes hebben?
6.5
1pntWelke plant zal de meeste huidmondjes hebben?

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2022 Leon Dahmen biodoen Den Haag