bestuiving bij exoten  (theorie - verdieping)| onderbouw h v |

bestuiving bij Victoria Amazonica en Waterlelie

Victoria Amazonica
Waterlelie

De Victoria Amazonica, een reuzenwaterlelie, komt voor in het stroomgebied van de amazonerivier in Brazili?. De Victoria Amazonica heeft opvallend grote drijvende bladeren (doorsnede tot 2,5 meter). Deze bladeren zijn zo groot en stevig dat een klein kind er op kan zitten, terwijl het blad blijft drijven.

bloem
  In de zomermaanden vormt deze plant enkele bloemen, die in tegenstelling tot vrijwel alle andere planten, overdag gesloten en `s nachts open zijn. Als de bloem van de Victoria Amazonica bloeit verspreidt de plant een sterke ananasachtige geur. Deze geur lokt kevers die `s nachts actief zijn. Als de bloem `s ochtends sluit zitten de kevers tot de volgende avond gevangen. Als de kevers in de gesloten bloem zitten worden ze met stuifmeel bedekt. Als de bloem voor de tweede avond bloeit is de kleur van roomwit in donkerrose veranderd. De kevers vliegen uit en brengen het stuifmeel naar een pas geopende bloem van een andere Victoria Amazonica. De `oude` Victoria zakt onder water en vormt zaden die in de rivierbodem ontkiemen.

4.1
1pntZou het zowel voor de kevers (die op de geur afkomen) als voor de Victoria Amazonica zelf van belang zijn, dat de bloemen tijdens de bloei van de tweede nacht minder geuren?
  • Nee, want de kevers die de tweede nacht in de bloem kruipen en `s nachts opgesloten raken, sterven, maar kunnen in de bloem van de Victoria Amazonica alsnog voor zelfbestuiving zorgen als deze kevers eerst een andere bloem van deze soort bezocht hebben.
  • Ja, want de kevers die de tweede nacht in de bloem kruipen en `s nachts opgesloten raken, sterven en kunnen de Victoria Amazonica niet helpen bij de zelfbestuiving.
  • Nee, want de kevers die de tweede nacht in de bloem kruipen en `s nachts opgesloten raken, sterven, maar kunnen in de bloem van de Victoria Amazonica alsnog voor kruisbestuiving zorgen als deze kevers eerst een andere bloem van deze soort bezocht hebben.
  • Ja, want de kevers die de tweede nacht in de bloem kruipen en `s nachts opgesloten raken, sterven, dus op deze manier zijn er steeds minder kevers die voor kruisbestuiving bij de Victoria Amazonica kunnen zorgen.
4.2
1pntWaterlelies sluiten `s avonds hun bloemen. Door de isolerende werking van het grote aantal kroonbladeren houden sommige kevers zich schuil in de bloem tijdens koude zomernachten.
  • Deze kevers zorgen zelden voor kruisbestuiving bij waterlelies, omdat ze pas de volgende koude nacht weer een waterlelie opzoeken. De kever zal dan weinig of geen stuifmeel meer met zich meedragen.
  • Deze kevers zorgen voor zelfbestuiving bij de waterlelies, omdat ze `s nachts in de gesloten bloem vertoeven en zo stuifmeel van de helmknoppen op de stempels van de stamper brengen.
  • Deze kevers zorgen voor kruisbestuiving omdat ze 's ochtends stuifmeel van de helmknoppen van de waterleliebloem naar een andere bloem brengen.

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2021 Leon Dahmen biodoen Den Haag