bloemen vruchten en zaden  (theorie - oefentoets)| onderbouw h v | bovenbouw m |

hooikoorts

Veel mensen hebben in de lente en zomer last van hooikoorts. Een boom die hooikoorts kan veroorzaken is de Berk. De pollen (stuifmeelkorrels) van de Berk worden in grote aantallen door de plant verspreid. Het zijn de stuifmeelkorrels van deze planten die bij mensen een allergische reactie veroorzaken. Door de allergische reactie kunnen mensen zich duf voelen of last hebben van jeukende en tranende ogen. Omdat de Berk veel stuifmeel produceert is de berk een windbloem.

4.1
2pnthooikoorts
  • windbloemen zijn [ wel ] [ niet ] verantwoordelijk voor hooikoorts
  • insectenbloemen zijn [ niet ] [ wel ] verantwoordelijk voor hooikoorts

kolibrie

Een kolibrie is een klein vogeltje dat van nectar leeft. De kolibrie kan stilhangen in de lucht. Het vogeltje kan op deze manier nectar uit planten opzuigen.

4.2
1pntkolibrie
  • Op deze manier helpt de kolibrie insectenbloemen [ wel ] [ niet ] met bestuiving

Tulp

De kelkbladeren van een Tulp zijn groen als de bloem nog in de knop zit. Daarna krijgen de kelkbladeren van de Tulp een kleur. De kelkbladeren van de Tulp helpen op deze manier mee om insecten te lokken.

4.3
1pntTulp
  • Omdat een bloeiende Tulp ook opvallende grote en gekleurde kelkbladeren heeft, is een Tulp [ wel ] [ niet ] een insectenbloem

Els

Elzenkatjes

De Els is een boom en groeit op drassige gronden en langs sloten. Aan een bloeiende elzentak zitten twee typen katjes (bloemen). De lange, gele mannelijke katjes hangen aan de dunste takken zodat ze in de wind heen en weer kunnen bengelen, waardoor de mannelijke geslachtscellen uit de talrijke voortplantingsorgaantjes worden geschud. De kleine, roodbruine vrouwelijke katjes zijn onbeweeglijk en minder sierlijk en heel kleverig. Als stuifmeel op de stempel is gevallen (bevruchting) veranderen de vrouwelijke katjes in elzenproppen. Aan één tak vind je naast de groene proppen die nog niet rijp zijn en waar de dopvruchtjes nog in zitten, ook de zwarte van het vorige jaar die leeg zijn.

4.4
1pntEls
  • een Els is [ geen ] [ een ] windbloem

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2021 Leon Dahmen biodoen Den Haag