vocht, wind en huidmondjes  (onderzoek - opdrachtgestuurd practicum)| onderbouw h v | bovenbouw m |

huidmondjes

huidmondjes in de epidermis
  
bladdoorsnede met huidmondje
  

Hierboven zijn twee afbeeldingen met huidmondjes afgebeeld. In de linker afbeelding is een stuk van de buitenste laag cellen van een blad, de epidermis, met huidmondjes afgebeeld. In de rechter afbeelding is een bladdoorsnede met één huidmondje te zien.

Huidmondjes zorgen voor gaswisseling bij planten. Bij gaswisseling worden stoffen die bruikbaar zijn voor planten opgenomen en stoffen die niet meer bruikbaar zijn voor planten afgegeven. Omdat planten overdag fotosynthetiseren, geven planten overdag zuurstof af en nemen ze koolstofdioxide op. Bij fotosynthese wordt glucose gevormd. Glucose is een soort suiker waar planten de stoffen waaruit ze bestaan van maken. Ook levert glucose energie voor de plant.

Om het transport van stoffen in de plant in stand te houden verdampen planten water. Door verdamping van water komt een waterstroom van de wortels naar de bladeren op gang. Op deze wijze kunnen planten stoffen transporteren.

onderzoek huidmondjes bij planten uit verschillende milieus

onderzoeksvraag:

Is het aantal huidmondjes in de epidermis van een blad van een plant gerelateerd aan het milieu waarin de plant groeit?

hypothese:

Omdat bij planten verdamping plaatsvindt door de huidmondjes in de epidermis van bladeren, zullen planten die in een droog en winderig milieu leven minder huidmondjes in hun epidermis hebben dan planten die groeien in een vochtig en minder winderig milieu.

onderzoek opzetten:

Aan de hand van de bovenstaande onderzoeksvraag en hypothese wordt een onderzoek opgezet. Voor het onderzoek van start gaat wordt eerst een vooronderzoek opgezet.

Om het onderzoek uit te kunnen voeren moeten planten worden verzameld die in een droog, winderig milieu groeien en moeten ook planten worden gezocht die in een vochtig en windstil milieu groeien.

Voor deze planten verzameld kunnen worden moeten eerst een aantal eisen worden geformuleerd waaraan de planten die verzameld gaan worden moeten voldoen. Vul deze eisen in op het werkblad 'vocht, wind en huidmondjes'.

tips:

• planten die droge milieus groeien hebben zelden grote bladeren
• planten die in winderige milieus groeien zijn meestal niet erg hoog
• planten in winderige milieus hebben vaak behaarde bladeren.


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag