turgor, stevigheid en plasmolyse (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| bovenbouw h v |
turgor
Als door osmose steeds meer water in een plantencel wordt gezogen, ontstaat waterdruk tegen de celwand. De celwand creëert op zijn beurt tegendruk. Hierdoor verkrijgen plantencellen stevigheid.
Onder normale omstandigheden heerst in een plantencel turgor. Als de druk van het water tegen de celwand gelijk is aan de tegendruk van de celwand is de cel turgescent.

- [ juist ] [ onjuist ]

verhouting
Bij de meeste meerjarige planten bevinden de vaatbundels zich in een cirkel in de stengel. Aan de binnenzijde bevindt zich xyleem (houtvaten) en aan de buitenzijde bevindt zich floëem (bastvaten). Vaatbundels bestaan uit cellulose. Cellulose is een vezelachtige stof. Bij meerjarige planten verhouten de stengels. Door diktegroei van de vaatbundels ontstaat steeds meer cellulose in de stengel. Bij bomen bestaat de stam vrijwel geheel uit vaatbundels. Aan de binnenzijde van de stam bevinden zich het xyleem (het hout) en aan de buitenzijde bevindt zich het floëem (de bast).
vaatbundels
Tussen het xyleem en floëem bevindt zich cambium. Cambium produceert naar binnen toe xyleem en naar buiten toe floëem. Bij stammen bevindt het cambium zich vlak onder de bast.
stamdoorsnede
Het xyleem in het midden van de stam heeft geen transportfunctie meer. De vaatbundels zijn in het midden van de stam doorgaans volledig dichtgedrukt. Xyleem bestaat voornamelijk uit celwanden. Er zijn enkele verschillende typen houtvaten te onderscheiden. Floëem bestaat in tegenstelling tot xyleem, voornamelijk uit levende cellen.

- geef aan hoe de vraag gemaakt is: (
) (
)

- geef aan hoe de vraag gemaakt is: (
) (
)

- geef aan hoe de vraag gemaakt is: (
) (
)