koolstofassimilatie, voortgezette assimilatie en osmotische waarde  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten) |

osmotische waarde en plantencellen

omzettingen
3.1
3pntosmotische waarden
  • De glucose die ontstaat bij fotosynthese [ verlaagt ] [ verhoogt ] de osmotische waarde in de plantencellen. Door de [ stijging ] [ daling ] van de osmotische waarde wordt water [ in ] [ uit ] de plantencel gezogen
3.2
2pntpermeabiliteit
  • Osmose is de diffusie van water door een semipermeabel membraan. Bij osmose verplaatst water zich [ tegen het concentratieverval in ] [ met het concentratieverval mee ] naar de plek met de [ hoogste ] [ laagste ] concentratie.
3.3
1pntzetmeel
  • Om te voorkomen dat door osmose te veel water de plantencellen. Zetmeel wordt slechts tijdelijk in de bladeren van planten opgeslagen. Voor transport naar andere delen van de plant wordt het zetmeel eerst omgezet in disachariden. [ uitgezogen ] [ ingezogen ] wordt, wordt de gevormde glucose in het blad tijdelijk omgezet in zetmeel.
3.4
1pntGeef aan waarom zetmeel moet worden omgezet in sacharose voordat het getransporteerd kan worden.

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


3.5
1pntDe glucose die gedurende de koolstofassimilatie wordt geproduceerd, veroorzaakt een stijging van de osmotische waarde in het bladmoes van een blad. Door de stijging van de osmotische waarde in het blad komt een waterstroom op gang. In welke van de onderstaande afbeeldingen is deze waterstroom schematisch juist aangegeven?

Bij voortgezette assimilatie worden kleinere organische stoffen omgezet in grotere organische stoffen.

3.6
1pntBij de omzetting van zetmeel in sacharose is spake van voortgezette assimilatie.
  • [ juist ] [ onjuist ]
3.7
1pntBij de omzetting van glucose in zetmeel is sprake van voortgezette assimilatie.
  • [ juist ] [ onjuist ]

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2018 Leon Dahmen biodoen Den Haag