verzamelingen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m |

afdelingen en klassen

Afdelingen worden op hun beurt weer onderverdeeld in klassen. We gaan hieronder nader in op de onderverdeling van de afdeling van de weekdieren, geleedpotigen en gewervelden.

weekdieren

naaktslak (rechts oogvlekken op de voelsprieten)

Naaktslakken hebben net als huisjesslakken een schelp. Bij naaktslakken is de schelp echter rudimentair. Rudimentaire organen zijn restanten van organen die bij verre voorouders nog een functie hadden en die in de loop van de evolutie hun functie hebben verloren. Bij slakken zijn aan de topjes van de voelsprieten oogvlekken waar te nemen.

huisjesslakken

Huisjesslakken hebben een gedraaide schelp. Huisjesslakken hebben net als andere slakken een voet waarmee ze zich verplaatsen. Slakken die op het land leven laten een slijmspoor na op de plek waar ze 'gelopen' hebben. Bij de Wijngaardslak hierboven rechts is de voet duidelijk zichtbaar.

tweekleppigen

Bij tweekleppigen bevindt het weekdier zich tussen twee schelpen. Bij de Zwaardschede hierboven rechts is het weekdier duidelijk zichtbaar tussen de schelpen. Tweekleppigen verplaatsen zich eveneens met een voet. Deze voet vormt een uitstulping die zich buiten de schelp vasthecht en de schelp zo een stukje kan verplaatsen.

inktvissen

Pijlinktvissen hebben een inwendige schelp als skelet. Bij de Zeekat (een pijlinktvis die veel in de Noordzee voorkomt) wordt de inwendige schelp vaak als zeeschuim, hierboven rechts, op het strand teruggevonden. Pijlinktvissen hebben 10 armen. Octopussen hebben 8 armen. Bij octopussen ontbreekt de inwendige schelp vaak. Beide typen inktvissen hebben goed ontwikkelde ogen.

5.1
1pntOp welke wijze zijn huisjesslakken en tweekleppigen op grond van kenmerken van elkaar te onderscheiden?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


5.2
1pntOp welke wijze zijn naaktslakken en inktvissen op grond van kenmerken van elkaar te onderscheiden?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag