ordening dierenrijk  (theorie - oefentoets)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

ammonieten

Circa 100 tot 200 miljoen jaar geleden werden de oceanen gedomineerd door ammonieten. Ammonieten zijn weekdieren die 65 miljoen jaar geleden zijn uitgestorven. Sommige ammonieten konden meters lang worden. Aan de kust van Frankrijk kunnen nog steeds fossielen (versteende resten) van deze uitgestorven weekdieren gevonden worden. Alleen de stevige delen van ammonieten zijn gefossiliseerd (versteend).

versteende resten (fossiel) van een ammoniet

Linksboven in de afbeelding is een reconstructie (nabootsing) van een complete ammoniet te zien. De kop van de ammoniet lijkt op de kop van een pijlinktvis.

pijlinktvis
1.1
1pntWelk organisme behoort, net als de uitgestorven ammoniet en de pijlinktvis, tot de afdeling van de weekdieren?
1.2
4pntInktvissen en ammonieten
  • Inktvissen en ammonieten hebben [ geen ] [ een ] schelp voor hun stevigheid en zijn [ niet ] [ wel ] tweezijdig symmetrisch. Inktvissen hebben een [ uitwendige ] [ inwendige ] schelp. Ammonieten hebben een [ inwendige ] [ uitwendige ] schelp

determinatie weekdieren

systematiek
1.3
1pntPlaats de cursor op de [woorden] onder de determinatietabel, houd de muisknop ingedrukt en sleep de [woorden] naar de juiste plek in de determinatietabel hierboven. Controleer de determinatie achteraf.


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2018 Leon Dahmen biodoen Den Haag