bacteriën en virussen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

voedselbederf

Bacteriën en schimmels leven van organische stoffen. Voedingsmiddelen bestaan voor een groot deel uit organische stoffen. Veel bacteriën en schimmels produceren giftige stoffen of zijn zelf giftig. Voedingsmiddelen die aangetast zijn door bacteriën en/of schimmels kunnen voedselvergiftiging of verstoring van het spijsverteringsstelsel veroorzaken. Voedingsmiddelen die bewaard worden bij een lage temperatuur (bijvoorbeeld in de koelkast) lopen minder kans snel bedorven te raken.

bederf
3.1
1pntVoedingsmiddelen bederven minder snel in de koelkast. Welke factor zorgt ervoor dat de omstandigheden in een koeling minder gunstig zijn voor bacteriën en schimmels?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


conserveren van voedsel

Voedingsmiddelen kunnen op verschillende manieren geconserveerd worden. Geconserveerde voedingsmiddelen zijn langer houdbaar dan verse voedingsmiddelen. Gangbare conserveringsmethoden zijn: invriezen, pasteuriseren of steriliseren, inblikken, vacuüm verpakken, drogen, bestralen en het toevoegen van conserveringsmiddelen. Bij pasteuriseren en steriliseren worden voedingsmiddelen verhit, zodat micro-organismen gedood worden. Melk kan bijvoorbeeld gepasteuriseerd of gesteriliseerd worden. Bij sterilisatie wordt het voedingsmiddel sterker verhit dan bij pasteurisatie. Bij sterilisatie verandert de oorspronkelijke smaak van het voedingsmiddel doorgaans enigszins. Bij bestraling worden voedingsmiddelen met behulp van een voor micro-organismen schadelijke straling geconserveerd. Conserveringsmiddelen zijn stoffen die schadelijk zijn voor micro-organismen maar niet (of in mindere mate) schadelijk zijn voor mensen. Conserveringsmiddelen kunnen kunstmatig of natuurlijk zijn.

3.2
1pntGepasteuriseerde melk is langer houdbaar dan gesteriliseerde melk.
  • [ juist ] [ onjuist ]

Een beperkende factor is de factor die er voor zorgt dat een organisme zich in een bepaald milieu niet meer kan handhaven.

3.3
1pntZuurstof is de beperkende factor voor micro-organismen bij vacuüm verpakte voedingsmiddelen.
  • [ juist ] [ onjuist ]
3.4
1pntTemperatuur is de beperkende factor voor micro-organismen bij pasteurisatie en sterilisatie.
  • [ juist ] [ onjuist ]
3.5
1pntVocht is de beperkende factor voor micro-organismen bij gedroogde voedingsmiddelen.
  • [ juist ] [ onjuist ]
3.6
1pntSuiker is de beperkende factor voor micro-organismen bij voedingsmiddelen (zoals jam) waar extra suiker aan wordt toegevoegd.
  • [ juist ] [ onjuist ]

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag