onvolkomen metamorfose bij Wandelende takken  (werkstuk - poster)| onderbouw h v | bovenbouw m |

Wandelende Takken

De Indische Wandelende Tak (Carausius Morosus) is net als alle andere soorten Wandelende Takken een planteneter. Wandelende Takken behoren tot de insecten. De Indische Wandelende Tak eet bij voorkeur de jonge bladeren van bijvoorbeeld Braam, Roos, Klimop, Liguster, Framboos, Meidoorn en Vuurdoorn. Wandelende Takken zijn met name `s nachts actief. Overdag hangen Wandelende Takken bewegingloos en goed gecamoufleerd tussen de takken en bladeren. Sommige soorten Wandelende Takken krijgen `s nachts een donkerder kleur.

imago bij Wandelende Takken
nymfen en eieren bij Wandelende Takken

levenscyclus Wandelende Takken

Het duurt ongeveer vier maanden voordat een Wandelende Tak volwassen is. In die periode vervelt de Wandelende Tak zes keer. Vlak voor de vervelling stoppen Wandelende Takken met eten en gaan ze ondersteboven aan een tak hangen. Eerst breekt de kop door het oude uitwendige skelet, waarna de Wandelende Tak zich uit zijn vel kan worstelen. Het oude huidje blijft achter (zie afbeelding). Voordat het nieuwe pantser hard is geworden groeit het insect door zich in eerste instantie vol lucht te pompen. Tijdens de vervelling zijn wandelende takken erg kwetsbaar. Na de laatste vervelling beginnen Wandelende Takken eieren te leggen. Uit slechts één op de tweeduizend eieren groeit een mannetje. Vrouwelijke Wandelende Takken kunnen zich voortplanten zonder tussenkomst van mannelijke Wandelende Takken. De Indische Wandelende Tak kan anderhalf jaar oud worden en tot 500 eieren leggen. De eieren zijn 2 mm lange donkere capsules met een dekseltje waarop zich een gelig knopje bevindt. Deze eieren komen na ongeveer twee ? drie maanden uit. Mieren vinden de `gelige knopjes` lekker en verspreiden zo de eieren van de Wandelende Tak. Een imago is bij Wandelende Takken te herkennen aan de rode oksels bij de poten (zie afbeelding bovenaan de pagina).

vervelling (links) en ei (rechts)

poster onvolkomen metamorfose Wandelende Takken

nodig:

Terrarium met Wandelende Takken (imago's, nymfen en eieren), liniaal, millimeterpapier, petrischaal, bakje, materiaal voor het maken van een poster en een stereoloep of veldloep.

terrarium met Wandelende Takken

De Indische Wandelende Tak vervelt 6x. Dit wil zeggen dat er, inclusief het ei en het imago, 8 verschillende stadia van de metamorfose in het terrarium aanwezig kunnen zijn.

Bij de onderstaande opdracht wordt een poster over de levenscyclus van Wandelende Takken gemaakt. In deze poster zijn de lengtes en tekeningen van Wandelende Takken uit alle stadia verwerkt.

werkwijze:

• haal voorzichtig Wandelende Takken van verschillende lengtes uit het terrarium
• plaats kleine nymfen in een petrischaal
• plaats de grotere nymfen en imago's in afsluitbare bakjes
• plaats millimeterpapier onder de petrischaaltjes en in de bakjes
• plaats de petrischaaltjes onder de stereoloep of bekijk ze met een veldloep
• verzamel de lengtes van de verschillende Wandelende Takken
• maak van elke lengte een tekening
• verwerk de tekeningen in een poster.

poster levenscyclus

• verzamel afbeeldingen en achtergrondinformatie over Wandelende Takken
• verwerk de afbeeldingen en achtergrondinformatie in de poster.

link: Wandelende takken by: Google


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag