larven en imago's bij insecten  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m |

Meikever

Meikevers kunnen ongeveer 3,5 cm groot worden en maken een zwaar brommend geluid als ze vliegen. De larven van meikevers worden engerlingen genoemd. Engerlingen en meikevers staan bekend om hun enorme vraatlust. Engerlingen leven circa 4 jaar als larven onder de grond voordat de metamorfose tot meikever plaatsvindt.

Meikever

link: Engerling by: Google afbeeldingen

1.1
1pntKlik op de bovenstaande link en vergelijk de lichaamsbouw van een Engerling en een Meikever. Geef aan of bij de Meikever sprake is van een volkomen of een onvolkomen metamorfose.

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


Lieveheersbeestjes

De larven en imago's van Lieveheersbeestjes zijn felle rovers. Bij de larven treedt vaker zelfs kannibalisme op. Toch is het (volwassen) Lieveheersbeestje een symbool geworden tegen zinloos geweld.

Lieveheersbeestje

link: pop-stadium Lieveheersbeestje by: Google

1.2
1pntKlik op de bovenstaande link en onderzoek of zich bij Lieveheersbeestjes een popstadium voordoet. Is bij Lieveheersbeestjes sprake van een onvolkomen of een volkomen metamorfose?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


Coloradokever

Coloradokevers komen oorspronkelijk uit Amerika. In Amerika leven deze kevers op een op een aardappelplant gelijkende Nachtschadesoort. Door import (vaak per ongeluk) heeft deze kever zich kunnen ontwikkelen tot een ware plaag bij aardappelplanten.

Coloradokever

link: Coloradokever by: Google afbeeldingen

1.3
1pntKlik op de bovenstaande link en onderzoek hoe de imago's van de Coloradokever eruit zien. Vindt bij Coloradokevers een volkomen of onvolkomen metamorfose plaats?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag