systematiek geleedpotigen  (theorie - oefentoets)| bovenbouw h v |

volkomen metamorfose

Drosophila`s hebben net als huisvliegen en vlinders een volkomen metamorfose. Zes uur na het ontpoppen zijn Drosophilavrouwtjes bereid tot paring. De vrouwtjes kunnen sperma dat ze bij een paring hebben ontvangen opslaan. Gedurende lange tijd leggen ze dan bevruchte eieren. Deze eieren ontwikkelen zich in circa vier dagen tot nieuwe volwassen Drosophilavliegjes. De larve die uit het ei kruipt ondergaat twee vervellingen en vormt daarna een pop. Tijdens de laatste dagen van het popstadium is het imago in de pop zichtbaar. De gehele metamorfose duurt circa 4 á 5 dagen. De gehele generatiewisseling duurt minimaal 10 dagen.

volkomen metamorfose

onvolkomen metamorfose

Veldkrekels vervellen ongeveer 7-13 keer voordat ze volwassen zijn. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan dit één tot acht maanden duren. Pas bij de laatste vervelling komen de vleugels van de krekel. Veldkrekelvrouwtjes beginnen twee weken na de laatste vervelling met het leggen van eitjes. Een gezond vrouwtje prikt met haar legboor 150 tot 200 eitjes per etmaal in de grond. Mannetjeskrekels lokken vrouwtjeskrekels, door met hun vleugels langs elkaar te wrijven. Dit geluid is in de wijde omtrek te horen.

onvolkomen metamorfose

primitieve insecten

Zilvervisje

Het Zilvervisje (Lepisma Saccharina) is een primitief vleugelloos insect met een peenvormig lichaam. Primitieve insecten komen sinds ongeveer 350.106 (350 miljoen) jaar op aarde voor. De primitieve insecten hebben zich vanaf het Devoon verder ontwikkeld tot de circa 750.000 verschillende soorten insecten die er nu zijn. Zilvervisjes leven onder meer in kasten met levensmiddelen, voeden zich met papier, lijm, meel en dergelijke. Een Zilvervisje is ongeveer 8 mm groot.

4.1
1pntVergelijk de ontwikkelingsstadia van de volkomen metamorfose en de ontwikkelingsstadia van de onvolkomen metamorfose met elkaar. Welke verschillen zijn er tussen de larven van een volkomen metamorfose en een onvolkomen metamorfose?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


4.2
1pntDe larven van insecten met een volkomen metamorfose vertonen meer overeenkomsten met volwassen Zilvervisjes.
  • [ juist ] [ onjuist ]
4.3
1pntBeargumenteer de veronderstelling dat tijdens de evolutie onvolkomen metamorfose eerder op aarde voorkwam dan volkomen metamorfose.

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2018 Leon Dahmen biodoen Den Haag