erfelijkheid 2: chromosomen, genen en allelen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m |

allelen op chromosoomparen

Allelen van een gen op een chromosoompaar hoeven niet dezelfde erfelijke informatie te bevatten. Zo kan het allel dat oorspronkelijk van de vader van een organisme afkomstig is andere erfelijke informatie bevatten dan het allel dat oorspronkelijk van de moeder van het organisme afkomt. Iemand met bijvoorbeeld groenbruine ogen heeft de eigenschap voor groene ogen van de ene ouder geërfd en de eigenschap voor bruine ogen van de andere ouder geërfd, waardoor deze persoon zelf groenbruine ogen heeft.

haartype:

genotype: haar steilhaar steil fenotype: sluik haar
genotype: haar steilhaar krul fenotype: golvend haar
genotype: haar krulhaar krul fenotype: krullend haar

oogkleur:

genotype: oog bruinoog bruin fenotype: bruine ogen
genotype: oog bruinoog blauw fenotype: bruine ogen
genotype: oog blauwoog blauw fenotype: blauwe ogen

oorlel:

genotype: oor leloor lel fenotype: oorlellen
genotype: oor leloor geen lel fenotype: oorlellen
genotype: oor geen leloor geen lel fenotype: geen oorlellen

tongrollen:

genotype: tong roltong rol fenotype: tongrollen
genotype: tong roltong geen rol fenotype: tongrollen
genotype: tong geen roltong geen rol fenotype: niet tongrollen


Hierboven zijn de mogelijke allelen voor de genen haartype, oogkleur, oorlel en tongrollen op chromosoomparen afgebeeld. Bij het genotype wordt de erfelijke informatie op de chromosomen gegeven en bij het fenotype wordt het uiterlijk van de persoon gegeven.

3.1
1pntLeid uit de bovenstaande bijlage af welke van de onderstaande lichaamscellen hoort bij iemand die niet kan tongrollen, sluik haar en oorlellen heeft?
3.2
1pntLeid uit de bovenstaande bijlage af welke van de onderstaande lichaamscellen hoort bij iemand die kan tongrollen, golvend haar, geen oorlellen en blauwe ogen heeft?
3.3
2pntKlik op de chromosomen onder de lichaamscel hierboven (houd de muisknop ingedrukt) en sleep de chromosomen die nodig zijn voor het samenstellen van de onderstaande persoon naar de juiste plek.
• fenotype: blauwe ogen - sluik haar - geen oorlellen - niet tongrollen.


lichaamscel

haar krulhaar krulhaar stijlhaar stijloog bruinoog bruinoog blauwoog blauwoor leloor leloor geen leloor geen leltong roltong roltong geen roltong geen rol

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2021 Leon Dahmen biodoen Den Haag