erfelijkheid 4: celdeling en geslachtschromosomen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

celdeling

In organismen worden constant nieuwe cellen bijgemaakt. Deze cellen zijn nodig voor groei, ontwikkeling en herstel. Nieuwe cellen ontstaan door celdeling.

celdeling

mitose

Voordat een cel deelt, treedt kerndeling op. De celkern van de moedercel splitst zich in twee nieuwe celkernen. Als de kerndeling voltooid is, volgt de celdeling of mitose. Uit de moedercel ontstaan twee dochtercellen. Na de celdeling of mitose groeien de twee dochtercellen totdat ze het oorspronkelijke formaat van de moedercel gekregen hebben.

Gedurende de celdeling of mitose worden de chromosomen van de moedercel over de dochtercellen verdeeld. Aan het einde van de mitose hebben beide dochtercellen dezelfde erfelijke informatie als de moedercel. Tijdens de mitose zijn verschillende fasen te onderscheiden. In de onderstaande animatie is de verdeling van de chromosomen over de dochtercellen schematisch weergegeven. Elke afbeelding in de animatie geeft een andere fase in de celdeling weer.

mitose

1.1
1pntHieronder staan verschillende fasen uit de celdeling of mitose beschreven. De volgorde staat echter door elkaar. Klik op de teksten hieronder (houd de muisknop ingedrukt) en sleep elke tekst naar de juiste plek. Gebruik hierbij de bovenstaande animatie van de celdeling of mitose. Controleer de tekst achteraf.
persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2018 Leon Dahmen biodoen Den Haag