leerprocessen tijdens een schooldag  (onderzoek - onderzoek met verwerkingsvragen)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

diergedrag en menselijk gedrag

Zowel dieren als mensen vertonen gedrag. Menselijk gedrag berust echter vaker op inzicht dan dierlijk gedrag. In de onderstaande opdrachten worden menselijk en dierlijk gedrag met elkaar vergeleken.

3.1
1pntEen persoon is een nagelbijter. Nagelbijten is overspronggedrag. In welke afbeelding is vergelijkbaar diergedrag afgebeeld?
3.2
1pntEen persoon heeft ruzie met haar man. 's Avonds komt zij terug van haar werk en heeft een kadootje voor haar man meegenomen. Deze vrouw vertoont verzoeningsgedrag. Op welke afbeelding is vergelijkbaar diergedrag te zien?
3.3
1pntEen man koopt in een winkel nieuwe dure kleren om 's avonds indruk te maken op vrouwen in een dansclub. Deze man vertoont baltsgedrag. In welke afbeelding is vergelijkbaar diergedrag afgebeeld?
3.4
1pntBuren hebben ruzie over het plaatsen van een schutting in hun tuin. De buren vertonen territoriumgedrag. In welke afbeelding is vergelijkbaar diergedrag afgebeeld?
3.5
1pntEen jongen fitnesst drie keer per week. In de hoop zijn spierontwikkeling te versterken zodat hij indrukwekkender overkomt. Deze persoon vertoont imponeergedrag. In welke afbeelding is vergelijkbaar diergedrag afgebeeld?

diergedrag koppelen aan menselijk gedrag

Bij de onderstaande opdracht worden situaties waarin dieren typisch gedrag vertonen gekoppeld aan typisch menselijk gedrag. Aan de hand van afbeeldingen van websites of uit tijdschriften wordt bepaald menselijk gedrag verbeeld met een afbeelding van dierengedrag.
• zoek naar afbeeldingen van typisch diergedrag
• bedenk situaties waarin mensen vergelijkbaar gedrag vertonen
• print of knip de afbeeldingen uit
• plak de afbeeldingen in het werkblad 'leerprocessen tijdens een schooldag'
• beschrijf het menselijk gedrag dat bij de afbeelding hoort.


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2018 Leon Dahmen biodoen Den Haag