hormonen en menstruatiecyclus  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

testosteron

zaadkanaaltjes

1 = blaas, 2 = penis, 3 = teelbal, 4 = bijbal, 5 = zaadkanaaltjes 6 = zaadleider

Onder invloed van het hypofysehormoon FSH wordt de vorming van zaadcellen in de teelballen gestimuleerd. Zaadcellen ontstaan door delingen in de zaadkanaaltjes. Onder invloed van het hypofysehormoon LH wordt de productie van testosteron gestimuleerd. In gespecialiseerde hormoonproducerende cellen in de zaadkanaaltjes wordt testosteron geproduceerd. Testosteron zorgt onder andere voor de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken en remt de hypofyse in het produceren van FSH en LH.

oestrogenen en progesteron

oestrogenen en progesteron

1 = eierstok, 2 = eileider, 3 = baarmoeder, 4 = baarmoedermond, 5 = schede

oestrogenen

Onder invloed van het hypofysehormoon FSH wordt de ontwikkeling van eicellen in de eierstok gestimuleerd. Rijpende eicellen produceren oestragenen. Onder invloed van het hypofysehormoon LH komt de eisprong op gang. Als de eisprong heeft plaatsgevonden, worden minder oestragenen geproduceerd. Oestragenen zorgen voor de opbouw van het baarmoederslijmvlies en de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken.

progesteron

Op de plek waar de eisprong in de eierstok heeft plaatsgevonden ontwikkelt zich, onder invloed van het hypofysehormoon LH, het gele lichaam. Door het gele lichaam wordt progesteron gevormd. Progesteron remt de productie van FSH en LH en houdt het baarmoederslijmvlies in stand. Als geen bevruchting plaatsvindt, verschrompelt het gele lichaam, waardoor de productie van progesteron afneemt. Als de productie van progesteron afneemt wordt de hypofyse gestimuleerd om FSH en LH te produceren.

2.1
1pntKlik op het deel van de onderstaande afbeelding waar, onder invloed van FSH, oestragenen in de rijpende eicellen worden gevormd.
2.2
1pntKlik op het deel van de onderstaande afbeelding waar, onder invloed van LH, de eisprong op gang komt.
2.3
1pntKlik op het deel van de onderstaande afbeelding waar, onder invloed van progesteron, de productie van FSH en LH door de hypofyse geremd wordt.

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag