geslachtsorganen, masturbatie en geslachtsgemeenschap  (theorie - informatief)| onderbouw m h v | bovenbouw m h v |

mannelijk geslachtsorgaan

man

Aan de buitenzijde zijn bij het mannelijk geslachtsorgaan de penis en de balzak zichtbaar. Aan de top van de penis bevindt zich de eikel. De eikel is gevoellig voor seksuele prikkels. De eikel is omgeven door een huidplooi. Deze huidplooi wordt de voorhuid genoemd. De voorhuid bedekt bij sommige mannen de gehele eikel en bij ander mannen slechts een deel daarvan. Binnen sommige culturen is het gebruikelijk om mannen (jongetjes) te besnijden. Bij een besnijdenis wordt de voorhuid weggesneden. Een besneden penis kan net zo goed stijf worden en net zo gevoelig voor seksuele prikkels zijn als een niet besneden penis. Een besneden penis is echter minder gevoelig voor bepaalde infecties die zich onder de voorhuid van de penis kunnen ontwikkelen. In de balzak bevinden zich twee teelballen. In de teelballen ontwikkelen zich zaadcellen. De teelballen dalen bij jonge kinderen vanuit de buikholte af in de balzak. Zaadcellen ontwikkelen zich het best bij een temperatuur die iets lager is dan 37ºC (lichaamstemperatuur). De balzak hangt buiten het lichaam omdat daar de temperatuur iets lager is.

mannelijk geslachtsorgaan

1 = prostaat, 2 = zaadblaasje, 3 = zaadleider, 4 = bijbal, 5 = teelbal, 6 = balzak, 7 = voorhuid, 8 = eikel, 9 = penis, 10 = zwellichaam

penis

In de penis [9] bevinden zich 3 zwellichamen [10]. Als de eikel [8] geprikkeld wordt, stroomt extra bloed vanuit het lichaam naar de zwellichamen. Als de zwellichamen volstromen met bloed wordt de penis groter en dikker en gaat rechtop staan. Dit wordt een erectie of een stijve genoemd. Mannen kunnen een erectie krijgen door het kijken naar blote vrouwenlichamen, door het denken aan seksuele handelingen of door de eikel te masseren of te strelen. 's Nachts krijgen mannen vaker een erectie. Soms worden mannen ook wakker met een erectie. Dit wordt ook wel een ochtenderectie genoemd.

erectie en zwellichamen

11 = bloedvaten, 12 = zaadleider, 13 = zwellichamen

balzak

In de balzak [6] bevinden zich de teelballen [5]. In de teelballen worden zaadcellen gevormd. Zaadcellen worden tijdelijk opgeslagen in de bijballen [4]. De bijballen produceren tevens mannelijk geslachtshormoon.

inwendig

Vanuit de bijballen lopen zaadleiders [3] naar de buikholte. Als de prikkeling van de eikel een hoogtepunt bereikt, komt de man klaar. Klaarkomen wordt ook wel ejaculeren genoemd. De zaadcellen die in de bijbal liggen opgeslagen, worden dan met kracht door de zaadleiders gepompt. In de buikholte bevinden zich zaadblaasjes [2]. De zaadblaasjes voegen vocht toe aan zaadcellen. De zaadcellen met het toegevoegde vocht van de zaadblaasjes (en later de prostaat) worden sperma genoemd. Het vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat activeert de zaadcellen. In de prostaat komen de urineleider en de zaadleider bij elkaar. De urineleider voert urine van de blaas naar de prostaat. Bij ejaculatie duwt de prostaat de urineleider dicht, zodat geen sperma in de blaas kan komen. Zaadcellen verlaten het lichaam van de man via de urinebuis. De urinebuis verbindt de prostaat met het penis. Als een man niet op het punt staat te ejaculeren duwt de prostaat de zaadleider dicht, zodat geen urine in de bijballen kan komen. Bij oudere mannen zwelt de prostaat vaak iets op. Hierdoor kunnen oudere mannen vaak minder goed plassen.

orgasme en ejaculatie

Door prikkeling van de eikel kunnen mannen een seksueel hoogtepunt bereiken. Een seksueel hoogtepunt wordt een orgasme genoemd. Bij een orgasme ejaculeert een man. Bij ejaculatie komt sperma uit de penis. De hoeveelheid sperma die bij een ejaculatie vrijkomt is afhankelijk van de lichamelijke conditie van de man en wanneer voor het laatst een ejaculatie heeft plaatsgevonden. Gemiddeld komt ongeveer een vingerhoedje sperma vrij. Een man kan een eventueel paar keer achter elkaar ejaculeren. Echter na de eerste ejaculatie is het moeilijker voor de man om een nieuw seksueel hoogtepunt te bereiken. Veel mannen kunnen maar één keer achter elkaar ejaculeren. Zaadcellen worden elke 48 uur vervangen door nieuwe zaadellen. Als een man langere tijd geen seksueel hoogtepunt heeft gehad, kan ook spontaan een ejaculatie plaatsvinden. Dit gebeurt meestal 's nachts. Als een man spontaan ejaculeert, meestal tijdens een erotische droom, wordt dit een 'natte droom' genoemd.

zelfbevrediging

zelfbevrediging

Een man bereikt een seksueel hoogtepunt als de voorhuid over de eikel heen en weer wordt geschoven. De eikel kan ook op andere manieren geprikkeld worden. Een man kan zelf zijn voorhuid heen en weer bewegen, waardoor hij een seksueel hoogtepunt bereikt. Dit wordt masturbatie of zelfbevrediging genoemd. In de volksmond wordt dit meestal aftrekken of rukken genoemd. In de pubertijd masturberen veel jongens regelmatig. Masturbatie is niet slecht, ongezond of vies. Als mannen nooit seks met zichzelf of met anderen zouden hebben neemt de productie van zaadcellen af. Een man kan ook een seksueel hoogtepunt krijgen als de penis in de vagina op en neer geschoven wordt. Dit wordt coïtus of geslachtsgemeenschap genoemd. In de volksmond wordt dit meestal neuken genoemd.

geslachtsgemeenschap, orale en anale seks

Een man kan ook een seksueel hoogtepunt krijgen als de penis in de vagina op en neer geschoven wordt. Dit wordt coïtus of geslachtsgemeenschap genoemd. In de volksmond wordt dit meestal neuken genoemd. Een man kan ook een seksueel hoogtepunt bereiken als de penis door iemand oraal wordt bevredigd. Bij orale bevrediging sabbelt iemand op de penis terwijl de huid van de penis met de hand heen en weer bewogen wordt. Dit wordt in de volksmond pijpen genoemd. Bij anale bevrediging wordt de penis in de kont van iemand heen en weer bewogen. Dit wordt in de volksmond kontneuken genoemd. Anale seks komt vaker voor bij homoseksuele mannen en bij mensen die uit geloofsovertuiging nog geen geslachtsgemeenschap met elkaar willen hebben. Kontneuken wordt ook wel 'door de achterdeur naar binnengaan' genoemd.


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag