geslachtsorganen, masturbatie en geslachtsgemeenschap  (theorie - informatief)| onderbouw m h v | bovenbouw m h v |

vrouwelijk geslachtsorgaan

vrouw

vagina

Aan de buitenzijde zijn van het vrouwelijk geslachtsorgaan alleen de grote schaamlippen zichtbaar. Tussen de grote schaamlippen bevinden zich de kleine schaamlippen. De kleine schaamlippen bevinden zich meer aan de voorkant van de vagina. De kleine schaamlippen zijn gevoelig voor seksuele prikkels. Als een vrouw seksueel opgewonden raakt zwellen de kleine schaamlippen enigszins op. Bij het uiteinde van de kleine schaamlippen bevindt zich, aan de voorzijde, de clitoris. De clitoris is gevoelig voor seksuele prikkels en zwelt, net als de kleine schaamlippen, enigszins op als een vrouw seksueel geprikkeld wordt. Bij sommige vrouwen is de clitoris zo gevormd dat deze een stukje tussen de schaamlippen uitsteekt. De clitoris zorgt ervoor dat een vrouw haar seksueel hoogtepunt bereikt. Ongeveer in het midden van de vagina mondt de urinebuis uit.

vagina

1 = anus, 2 = schede, 3= kleine schaamlippen, 4 = grote schaamlippen, 5 = clitoris

schede

Aan de anuszijde van de vagina bevindt zich de schede. Als een vrouw seksueel opgewonden raakt neemt de schede toe in lengte. De maximale lengte van de vagina is dan gemiddeld ongeveer 14cm. Op de plek waar de schede uitmondt in de vagina bevinden zich aan weerzijde twee klieren. Deze klieren maken, wanneer een vrouw seksueel opgewonden raakt, als het ware een natuurlijk glijmiddel. Door deze klieren wordt zowel de schede als de vagina vochtiger.

inwendig

vrouwelijk geslachtsorgaan

1 = eileider, 2 = eierstok, 3 = baarmoeder, 4 = schede, 5 = grote schaamlippen, 6 = kleine schaamlippen

eierstokken

In de eierstokken bevinden zich vanaf de geboorte van een vrouw ongeveer 40.000 eicellen. Deze eicellen zijn nog niet rijp. Vanaf de pubertijd rijpt elke maand een eicel. Als deze eicel vrijkomt uit de eierstok vindt de ovulatie of eisprong plaats. Sommige vrouwen kunnen de eisprong voelen. De eicellen stoppen met rijpen in de overgang of menopauze. Vrouwen raken gemiddeld met ongeveer 50 jaar in de overgang. Dit komt omdat in de overgang de hormoomsamenstelling verandert.

eierstok

1 = eierstok, 2 = eicellen in rusttoestand, 3 = eisprong, 4 = gele lichaam, 5 = rijpende eicel, 6 = baarmoeder, 7 = schede

baarmoeder

De baarmoeder bestaat uit een spierlaag en baarmoederslijmvlies. In de baarmoeder kan zich een embryo ontwikkelen. Als een eicel in de eileider bevrucht wordt, versmelten de kern van de zaadcel en de kern van de eicel met elkaar. Een eicel begint zich na bevruchting meteen te delen. De delende eicel wordt van de eileider naar de baarmoeder geleid. In de baarmoeder nestelt het klompje cellen zich in het baarmoederslijmvlies. Uit dit klompje cellen groeit later een embryo. Het baarmoederslijmvlies voorziet het embryo van voedingsstoffen en zuurstof en neemt afvalstoffen van het embryo op. Op de plek waar de baarmoeder uitmondt in de schede bevindt zich de baarmoedermond. In de baarmoedermond bevindt zich een slijmprop. Deze slijmprop zorgt ervoor dat geen schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers in de baarmoeder kunnen komen. Eens per maand wordt het baarmoederslijmvlies afgebroken. Dit wordt menstruatie of ongesteldheid genoemd. Tijdens de menstruatie wordt een deel van het baarmoederslijmvlies via de schede afgevoerd. Na de menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies weer opgebouwd. De menstruatie begint ongeveer 2 weken na de eisprong.

orgasme

Als de clitoris van een vrouw geprikkeld wordt kan een vrouw een seksueel hoogtepunt bereiken. Dit seksueel hoogtepunt wordt een orgasme of klaarkomen genoemd. Als een vrouw klaarkomt, trekken de spieren in de schede samen. Bij een vrouw zijn met name de clitoris en de kleine schaamlippen gevoelig voor seksuele prikkels en in minder mate is de schede dat ook.

zelfbevrediging

Een vrouw kan een seksueel hoogtepunt bereiken door haar clitoris te strelen of door een vinger in de schede op en neer te bewegen. Dit wordt in de volksmond vingeren genoemd. Vrouwen worden, in tegenstelling tot mannen, minder snel opgewonden van afbeeldingen van blote lichamen. Bij vrouwen is de gedachte aan seks belangrijker dan het zien van blote lichamen of seksuele handelingen.

zelfbevrediging

geslachtsgemeenschap, orale en anale seks

Hoewel mannen en vrouwen geslachtsgemeenschap vaak beiden prettig vinden, zijn mannen tijdens het vrijen doorgaans iets meer gericht op klaarkomen dan vrouwen. Dit komt omdat de penis bij geslachtsgemeenschap geheel omsloten is door de schede. HJierdoor wordt de penis sterk geprikkeld. Bij vrouwen bevinden zich in de schede minder plekken die gevoelig zijn voor seksuele prikkels. Vrouwen worden met name seksueel geprikkeld door de clitoris en de kleine schaamlippen. Vrouwen raken naast geslachtsgemeenschap vaak meer opgewonden van het strelen van de clitoris en de kleine schaamlippen. Het geslachtsorgaan van vrouwen is echter gevoeliger dan het geslachtsorgaan van mannen, waardoor te ruwe streling pijnlijk kan zijn. Naast strelen met vingers kunnen de clitoris en de kleine schaamlippen ook met de tong gestreeld, of gelikt worden. Dit wordt orale seks of beffen genoemd. Bij anale seks bereikt een vrouw geen orgasme omdat zich in de anus nauwelijks seksueel gevoelige plekken bevinden.


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag