gedragsonderzoek  (theorie - verwerkingsopdrachten)| bovenbouw h v |

kraaien

Kraaien staan bekend om hun gebruik van hulpmiddelen. Kraaien zijn in staat om bijvoorbeeld insecten te vangen met behulp van de afgescheurde bladranden van bepaalde planten met weerhaken.

Kraaien hebben een wijd verspreidingsgebied. In van elkaar geïsoleerde gebieden gebruiken kraaien verschillende hulpmiddelen.

3.1
6pntStel een onderzoek op waaruit moet blijken of dit gedrag erfelijk bepaald is of dat het aangeleerd gedrag betreft. Formuleer een probleemstelling, een hypothese en een beknopte beschrijving van het experiment.

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


baltsgedrag

Bij bepaalde evolutie-theorieën wordt er vanuit gegaan dat erfelijk materiaal van een populatie organismen in de loop der tijd dusdanig kan veranderen dat de organismen binnen deze populatie tot een andere soort gaan behoren, omdat ze geen vruchtbare nakomelingen kunnen krijgen met organismen uit andere populaties.

3.2
3pntbaltsgedrag
  • Bij veel vogels gaat aan de paring een balts vooraf. Baltsgedrag is een [ subsysteem ] [ handeling ] [ gedragssysteem ] binnen het [ subsysteem ] [ gedragssysteem ] voortplanting. Mutaties in erfelijk materiaal kunnen [ handelingen ] [ subsystemen ] [ gedragssystemen ] be├»nvloeden, waardoor de balts verstoord wordt.
3.3
2pntOp welke wijze kan baltsgedrag bij een vogelsoort van invloed zijn op het ontstaan van een nieuwe vogelsoort?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


Meerkoet

Meerkoeten brengen tijdens de balts takjes en ander nestmateriaal naar hun partner.

3.4
1pntWelke motivatie ligt ten grondslag aan baltsgedrag?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


3.5
1pntWelk gedrag is bij de balts van Meerkoeten geritualiseerd?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2020 Leon Dahmen biodoen Den Haag