polygene overerving en geslachtschromosomen en autosomen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| bovenbouw h v |

mutanten bij fruitvliegjes

Fruitvliegjes komen in een aantal verschijningsvormen voor. De oogkleur, lichaamskleur en vleugelvorm kunnen binnen de soort Drosophila Melanogaster variëren. Het fruitvliegje met rode ogen, lichte lichaamskleur en normale vleugels wordt het wildtype genoemd, de andere variaties heten mutanten.

fenotypische variaties binnen Drosophila Melanogaster

NB: Het allel voor bruine lichaamskleur is dominant over het allel voor donkere lichaamskleur en het allel voor normale vleugels is dominant over het allel voor vleugelstompjes.

 • dihybride onafhankelijke overerving

  Hieronder is een kruising van een man met groenbruine ogen en oorlellen met een vrouw met blauwe ogen met een oorleltussenvorm uitgewerkt. De genen voor oogkleur en oorlelvorm erven onafhankelijk over.

  ouders (P-generatie)

  gameten


  nakomelingen (F1-generatie)

  berekeningen:

  Uit het kruisingsschema is af te leiden dat 8 van de 16 nakomelingen groene ogen zal hebben. De kans op groene ogen is dus 8/16 of 1/2 (50%).

  Uit het kruisingsschema is af te leiden dat 4 van de 16 nakomelingen oorlellen zal hebben. De kans op oorlellen is dus 4/16 of 1/4 (25%).

  nakomelingen groene ogen

  nakomelingen met oorlellen

  Tevens is uit bovenstaand kruisingsschema af te leiden dat 2 van de 16 nakomelingen groene ogen én oorlellen zal hebben. De kans op groene ogen én oorlellen is dus 2/16 of 1/8 (12.5%).

  nakomelingen met groene ogen én oorlellen

  De kans op een nakomeling met oorlellen en groene ogen is gelijk aan de kans op oorlellen x kans op groene ogen.

  formule bij onafhankelijke overerving

  De kans dat bij een onafhankelijke overerving een nakomeling zowel eigenschap 1 als eigenschap 2 erft, is gelijk aan de kans op eigenschap 1 x de kans op eigenschap 2.

  dihybride gekoppelde overerving

  Hieronder is een kruising van een man met groenbruine ogen en oorlellen met een vrouw met blauwe ogen met een oorleltussenvorm uitgewerkt. Verondersteld wordt dat de genen voor oogkleur en oorlelvorm gekoppeld overerven.

  NB: Bij mensen erven de genen voor oogkleur en oorlelvorm onafhankelijk over. Het onderstaande kruisingsschema is fictief.

  ouders (P-generatie)

  gameten

  nakomelingen (F1-generatie)

  berekeningen:

  Uit het kruisingsschema is af te leiden dat de kans op een nakomeling zonder oorlellen en groene ogen 1/4 of 25% is.

dihybride onafhankelijke overerving
1.1
1pntEen vrouwtje, heterozygoot voor zowel lichaamskleur als vleugelvorm, wordt gekruist met een mannetje dat homozygoot recessief is voor beide eigenschappen. Van de 376 nakomelingen hebben 167 nakomelingen een donkere lichaamskleur en vleugelstompjes. Welke bewering is juist (gebruik de bovenstaande link voor meer informatie over onafhankelijke en gekoppelde overerving)?
 • beide eigenschappen liggen op verschillende chromosomen
 • beide eigenschappen liggen op hetzelfde chromosoom

polygene overerving

Bij polygene overerving bepalen meerdere genenparen samen één erfelijke eigenschap.

hanenkammen

Het allel A is dominant en veroorzaakt bij hoenderen een rozenkam, het allel B veroorzaakt een erwtenkam. Als beide dominante allelen A en B voorkomen wordt een walnootkam veroorzaakt en als geen van beide dominante allelen A en B voorkomen wordt een normale kam veroorzaakt.

1.2
1pntIn een broedmachine worden twee eieren van één kip uitgebroed. Uit het ene ei komt een kuiken met een rozenkam, uit het andere ei komt een kuiken met een erwtenkam. Wat is het genotype van de kip en de haan?
 • P-generatie: AAbb x aaBB
 • P-generatie: aabb x AaBb
 • P-generatie: aaBb x Aabb
 • P-generatie: AABb x AaBB
1.3
1pntMet welke van de onderstaande ouders is de kans op kuikens met een rozenkam het grootst?
 • P-generatie: AABb x AaBb
 • P-generatie: AaBb x AaBb

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2018 Leon Dahmen biodoen Den Haag