functies, beenverbindingen en samenstelling van beenderen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m |

schedelbeenderen

vooraanzicht en zijaanzicht schedel

De schedel is opgebouwd uit verschillende beenderen: voorhoofdsbeen, wandbeen, oogkas, neusbeen, jukboog, jukbeen, achterhoofdsbeen, wiggebeen, slaapbeen. Deze beenderen zijn met een naadverbinding onbeweeglijk met elkaar verbonden.

schedelbeenderen

Bij een pasgeboren baby zijn de schedelbeenderen nog niet volledig aan elkaar gegroeid. De ruimte tussen de schedelbeenderen worden fontanellen genoemd. Hierdoor kunnen de schedelbeenderen tijdens de geboorte iets over elkaar heen schuiven, zodat het hoofdje van de baby nog tussen de opening tussen de heupbeenderen past. De opening tussen de heupbeenderen is bij vrouwen groter dan bij mannen. De heupbeenderen van vrouwen zijn aangepast aan het baren van kinderen. Om deze reden hebben vrouwen vaak in verhouding iets bredere heupen dan mannen.

opening tussen heupbeenderen bij mannen en vrouwen
9.1
1pntHeupbeenderen zijn aan de achterzijde met het heupbeen vergroeid en aan de voorzijde zijn beide heupbeenderen met behulp van een kraakbeenverbinding met elkaar verbonden. Wat is de functie van deze kraakbeenverbinding tijdens de geboorte van een kind?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


9.2
1pntWaarom is het hoofd van baby's extra gevoelig voor beschadiging?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2022 Leon Dahmen biodoen Den Haag