voedingsstoffen en verteringsproducten  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| bovenbouw m h v |

groepen voedingsstoffen

Voedingsstoffen zijn onder te verdelen in eiwitten, koolhydraten, vetten, water, mineralen en vitaminen. Eiwitten, koolhydraten, vetten, water, mineralen en vitaminen hebben verschillende chemische samenstellingen en vervullen verschillende functies in het lichaam.

6 groepen voedingsstoffen

eiwitten

Eiwitten vervullen vooral de functie van bouwstof, maar kunnen ook als brandstof gebruikt worden. Eiwitten kunnen niet opgeslagen worden in het lichaam en vervullen geen reservefunctie.

koolhydraten

Koolhydraten vervullen vooral de functie van brandstof, maar kunnen ook als bouwstof en reservestof gebruikt worden. Koolhydraten kunnen wel in het lichaam worden opgeslagen.

vetten

Vetten vervullen vooral de functies van brand- en reservestof, maar kunnen ook als bouwstof worden gebruikt. Vetten kunnen wel worden opgeslagen.

water

Water vervult de functie van bouwstof en wordt gebruikt voor het transporteren van stoffen.

mineralen

Mineralen, of zouten, vervullen in het lichaam vooral de functie van bouwstof en beschermende stof.

vitaminen

Vitaminen vervullen in het lichaam vooral de functie van beschermende stof en bouwstof.

2.1
1pntWelke van de onderstaande voedingsmiddelen bevat(ten) veel koolhydraten (aardappels, geitenmelk, leverworst of taugé)?
2.2
1pntWelke van de onderstaande voedingsmiddelen bevat(ten) veel vitaminen (fruitsap, geitenmelk, leverworst of rivierkreeftjes?
2.3
1pntWelke van de onderstaande voedingsmiddelen bevat(ten) veel vetten (tuinkers, geitenmelk, leverworst of rivierkreeftjes)?

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag