spijsverteringskanaal  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

spijsverteringsorganen

Het spijsverteringsstelsel (of spijsverteringskanaal) is opgebouwd uit verschillende organen, beginnende bij de mond en eindigend bij de anus. De organen in het spijsverteringsstelsel hebben verschillende functies bij het verteren van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen en verteringsproducten in de bloedbaan.

spijsverteringskanaal
1.1
3pntDoor welke van de onderstaande organen gaat geen voedsel?

 • [ blinde darm ]
  [ maag ]
  [ lever ]
  [ galblaas ]
  [ alvleesklier ]
  [ dikke darm ]
  [ endeldarm ]
  [ slokdarm ]
  [ dunne darm ]
  [ 12-vingerige darm ]

peristaltiek

Een voedselbrok wordt met behulp van de tong in de slokdarm geschoven. Vanaf de slokdarm wordt de afgeslikte voedselbrok met behulp van lengte- en kringspieren door het spijsverteringskanaal geperst. Deze samenwerking tussen lengte- en kringspieren wordt een peristaltische beweging genoemd. Lengte- en kringspieren bevinden zich in de slokdarm, maag, 12-vingerige darm, dunne darm, dikke darm, blindedarm en endeldarm.

lengte- en kringspieren
1.2
1pntAls spieren samentrekken worden ze korter en dikker. In welke van de onderstaande afbeeldingen is een ontspannen en een samengetrokken kringspier juist afgebeeld?
peristaltische beweging
1.3
2pntperistaltische beweging
 • in de bovenstaande animatie trekken de kringspieren [ voor ] [ achter ] de voedselbrok samen, waardoor de voedselbrok naar beneden geduwd word
 • De lengtespieren [ ontspannen ] [ spannen ] zich op de plek waar de voedselbrok zich in het spijsverteringskanaal bevindt, zodat het darmkanaal op die plek wijder wordt.

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2018 Leon Dahmen biodoen Den Haag