spijsverteringskanaal (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |
lever en galblaas
In de 12-vingerige darm monden de afvoerbuizen van de galblaas en de alvleesklier uit.
onderzijde van de lever met galblaas
Gal wordt geproduceerd in de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal heeft als functie om het oppervlak van vet in de voedingsbrok te vergroten. Dit proces wordt emulgeren genoemd. Bij emulgeren wordt een vetdruppel verdeeld in talrijke kleinere vetdruppeltjes. Bij emulgeren wordt het oppervlak van vet vergroot en wordt vet niet verteerd.
emulgeren

- geef aan hoe de vraag gemaakt is: (
) (
)
12-vingerige darm en alvleesklier
De alvleesklier produceert onder andere spijsverteringssap. Via een afvoerbuis komt het spijsverteringssap in de 12-vingerige darm. In de alvleesklier worden enzymen geproduceerd die eiwitten, vetten en koolhydraten helpen verteren.
vertering door alvleessap
In de 12-vingerige darm wordt de zure voedselbrij uit de maag geneutraliseerd. Pas als de voedselbrok in de 12-vingerige darm geneutraliseerd is, opent de maagportier en komt een nieuwe voedselbrok in de de 12-vingerige darm.

- omdat/hoewel gal [ wel ] [ niet ] helpt bij de vertering van voedingsstoffen in verteringsproducten, wordt de lever [ geen ] [ een ] spijsverteringsklier genoemd
- omdat/hoewel alvleessap [ wel ] [ niet ] helpt bij de vertering van voedingsstoffen in verteringsproducten, wordt de alvleesklier [ een ] [ geen ] spijsverteringsklier genoemd