spijsverteringskanaal  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

lever en galblaas

In de 12-vingerige darm monden de afvoerbuizen van de galblaas en de alvleesklier uit.

onderzijde van de lever met galblaas

Gal wordt geproduceerd in de lever en opgeslagen in de galblaas. Gal heeft als functie om het oppervlak van vet in de voedingsbrok te vergroten. Dit proces wordt emulgeren genoemd. Bij emulgeren wordt een vetdruppel verdeeld in talrijke kleinere vetdruppeltjes. Bij emulgeren wordt het oppervlak van vet vergroot en wordt vet niet verteerd.

emulgeren
4.1
1pntEen ouderwets en degelijk schoonmaakmiddel voor kleren is ossengal. Ossengal kan nog steeds in de winkel gekocht worden in de vorm van een zeeptablet of een stick. Waarom helpt ossengal bij het schoonmaken van vuile kleren?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


12-vingerige darm en alvleesklier

De alvleesklier produceert onder andere spijsverteringssap. Via een afvoerbuis komt het spijsverteringssap in de 12-vingerige darm. In de alvleesklier worden enzymen geproduceerd die eiwitten, vetten en koolhydraten helpen verteren.

vertering door alvleessap

In de 12-vingerige darm wordt de zure voedselbrij uit de maag geneutraliseerd. Pas als de voedselbrok in de 12-vingerige darm geneutraliseerd is, opent de maagportier en komt een nieuwe voedselbrok in de de 12-vingerige darm.

4.2
4pntgal en alvleessap
  • omdat/hoewel gal [ wel ] [ niet ] helpt bij de vertering van voedingsstoffen in verteringsproducten, wordt de lever [ geen ] [ een ] spijsverteringsklier genoemd
  • omdat/hoewel alvleessap [ wel ] [ niet ] helpt bij de vertering van voedingsstoffen in verteringsproducten, wordt de alvleesklier [ een ] [ geen ] spijsverteringsklier genoemd

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2022 Leon Dahmen biodoen Den Haag