voedingsstoffen, voedingswaarden, indicatoren en enzymen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| bovenbouw m h v |

indicatoren

Een indicator is een stof waarmee je een andere stof aantoont (indicatie = aanwijzing). Als een stukje rode kool besprenkeld wordt met citroensap, wordt het stukje rode kool roder van kleur. Als een stukje rode kool besprenkeld wordt met zeepwater, wordt het stukje rode kool blauwer van kleur. Citroensap is zuur. Stukjes rode kool kunnen gebruikt worden als indicator voor een zure oplossing, omdat stukjes rode kool van kleur veranderen als ze in aanraking komen met een zure oplossing. Tegenwoordig wordt lakmoes gebruikt voor het aantonen van een zure oplossing, in plaats van stukjes rode kool.

eiwitten aantonen

Om bepaalde eiwitten aan te tonen kan de indicator Biureet-reagens gebruikt worden. Biureet-reagens kleurt blauw/paars als de bepaalde eiwitten zich bevinden in het onderzochte product. Voordat Biureet-reagens kan worden toegevoegd, moet het product eerst zo goed mogelijk worden opgelost in water. Als de wateroplossing met het te onderzoeken product na enige tijd blauw/paars kleurt, kan aangenomen worden dat de bepaalde eiwitten in het product voorkomen.

4.1
1pntBij welke van de onderstaande producten zal de meest duidelijke blauw/paarsverkleuring te zien zijn als Biureet-reagens bij een oplossing met het product gevoegd wordt?

vetten aantonen

Om vetten aan te tonen kan de indicator Sudan III gebruikt worden. Sudan III vormt oranje/rode bolletje wanneer zich vetten bevinden in het onderzochte product. Voordat Sudan III kan worden toegevoegd, moet het product eerst zo goed mogelijk worden opgelost in water. Als de wateroplossing met het te onderzoeken product na enige tijd oranje/rode bolletjes vertoont, kan worden aangenomen dat vetten in het product voorkomen.

4.2
1pntBij welke van de onderstaande producten zullen de meest duidelijke oranje/rode bolletjes te zien zijn als Sudan III bij een oplossing met het product gevoegd wordt?

zetmeel aantonen

Zetmeel is een koolhydraat dat veel voorkomt in plantaardige voeding. Om zetmeel aan te tonen kan de indicator JKJ gebruikt worden. JKJ kleurt donkerblauw/zwart wanneer zich zetmeel bevindt in het onderzochte product. Voordat JKJ kan worden toegevoegd, moet het product eerst zo goed mogelijk worden opgelost in water. Als de wateroplossing met het te onderzoeken product na enige tijd donkerblauw/zwart kleurt, kan aangenomen worden dat zetmeel in het product voorkomt.

4.3
1pntBij welke van de onderstaande producten zal de duidelijkste donkerblauw/zwartkleuring optreden als JKJ bij een oplossing met het product gevoegd wordt?

glucose aantonen

Glucose is een bepaald soort suiker. Om glucose aan te tonen kan de indicator Fehling-reagens gebruikt worden. Fehling-reagens kleurt paars als zich glucose bevindt in het onderzochte product. Voordat Fehling-reagens kan worden toegevoegd moet het product eerst zo goed mogelijk worden opgelost in water. Omdat de indicator Fehling-reagens alleen werkt bij een hoge temperatuur, moet de oplossing na het toevoegen van Fehling-reagens verwarmd worden. Als de wateroplossing met het te onderzoeken product na enige tijd paars kleurt, kan aangenomen worden dat glucose in het product voorkomt.

4.4
1pntBij welke van de onderstaande producten zal de duidelijkste paarskleuring optreden als Fehling-reagens bij een verwarmde oplossing met het product gevoegd wordt?

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag