ademfrequenties goudvissen  (onderzoek - practicum met verwerkingsvragen)| onderbouw h v | bovenbouw m |

ademfrequenties goudvissen

Bij de onderstaande onderzoeken wordt onderzocht of de ademfrequentie, het aantal malen dat de kieuwdeksels open en dicht gaan, onder verschillende omstandigheden wijzigt. In de onderstaande experimenten wordt een goudvis eerst in een normale omgeving geplaatst, daarna in een zuurstofarme omgeving en tenslotte in een koude omgeving geplaatst.

nodig:

2 bekerglazen (minimaal 500 ml), 1 accubak (vissenkom) met ruim water, demi-water (afgekoeld gekookt water), spuitwater (blikje koolzuurhoudend mineraalwater), ijsklontjes, thermometer, schepnetje of pollepel, stopwatch, levende goudvis en het werkblad 'ademfrequenties goudvissen'

observatie

goudvis met thermometer in een bekerglas met 'normaal' water

werkwijze:

• vul één van de bekerglazen met water uit de accu- of aquariumbak (circa 500 ml)
• schep de goudvis voorzichtig uit de accu- of aquariumbak met een netje (of pollepel)
• plaats de vis in het bekerglas
• wacht met de observaties tot de vis tot rust gekomen is.

kieuwdeksel

Vissen openen en sluiten hun mond en kieuwdeksels regelmatig. Op deze manier voeren ze vers water langs hun kieuwen. Bekijk de vis in het bekerglas aandachtig en volg de bewegingen van de mond en kieuwdeksels.

1.1
1pntHieronder zijn drie animaties van een ademende goudvis te zien. Openen de kieuwdeksels zich eerst en de mond daarna, of omgekeerd, of openen de mond en kieuwdeksels gelijktijdig? Noteer het antwoord ook op het werkblad 'ademfrequenties goudvissen'.

ademfrequentie bepalen:

Met de ademfrequentie wordt het aantal keer dat de vis ademt binnen een bepaald tijdsbestek bedoeld. Bestudeer de ademhaling (openen/sluiten van de kieuwdeksels) bij de goudvis.
Welke ademfrequentiemeting is het meest geschikt voor de goudvis? Het aantal ademhalingen per 3 seconden, per 30 seconden of per 3 minuten?
Tel het aantal ademhalingen per gekozen tijdseenheid (3 seconden, 30 seconden of 3 minuten). Noteer deze waarnemingen in het werkblad 'ademfrequenties goudvissen'.

demi-water/aquariumwater

goudvis in een bekerglas met demi-water/aquariumwater
1.2
1pntLees het experiment 'demi-water/aquariumwater' door en stel een onderzoeksvraag voor dit onderdeel van het experiment op. Vul de onderzoeksvraag in op het werkblad 'ademfrequenties goudvissen'.

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


hypothese:

Omdat er minder zuurstof in demi-water (of afgekoeld gekookt water) zit dan in aquariumwater, zal de ademfrequentie van de goudvis in 50% demi-water - 50% aquariumwater hoger zijn dan in 100% aquariumwater.

werkwijze:

• schenk de helft van het aquariumwater uit het bekerglas over in het andere bekerglas
• zorg er voor dat de vis niet meegeschonken wordt!
• vul het halfvolle bekerglas met de goudvis aan met demi-water
• wacht tot de vis tot rust gekomen is.

ademfrequentie van de goudvis in 50% aquariumwater en 50% demi-water:

Tel het aantal ademhalingen per gekozen tijdseenheid (3 seconden, 30 seconden of 3 minuten). Noteer deze waarnemingen op het werkblad 'ademfrequenties goudvissen'.

conclusie:

Analyseer de waarnemingen en stel aan de hand van de onderzoeksvraag een conclusie op. Vul de conclusie in op het werkblad 'ademfrequenties goudvissen'. Geef op dit zelfde werkblad 'ademfrequenties goudvissen' aan of de hypothese "Omdat er minder zuurstof in demi-water (of afgekoeld gekookt water) zit dan in aquariumwater, zal de ademfrequentie van de goudvis in 50% demi-water - 50% aquariumwater hoger zijn dan in 100% aquariumwater." wordt aangenomen of moet worden verworpen.

afgekoeld aquariumwater

goudvis in een bekerglas met afgekoeld aquariumwater
1.3
1pntLees het experiment 'afgekoeld aquariumwater' door en stel een onderzoeksvraag voor dit onderdeel van het experiment op. Vul de onderzoeksvraag in op het werkblad 'ademfrequenties goudvissen'.

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


hypothese:

Vissen verbruiken in koud water minder zuurstof dan in water bij kamertemperatuur. Daarom zal de ademfrequentie van de goudvis in aquariumwater met een ijsklontje lager zijn dan in aquariumwater zonder ijsklontje.

werkwijze:

• vul een bekerglas met met aquariumwater
• doe een ijsklontje in het aquariumwater
• wacht tot de temperatuur van het water in het bekerglas 2 graden daalt
• schep de vis uit het andere bekerglas en plaats hem voorzichtig in het bekerglas
• gebruik hiervoor een pollepel of visnetje
• wacht tot de vis tot rust gekomen is.

ademfrequentie van de goudvis in aquariumwater met een ijsklontje:

Tel het aantal ademhalingen per gekozen tijdseenheid (3 seconden, 30 seconden of 3 minuten). Noteer deze waarnemingen op het werkblad 'ademfrequenties goudvissen'.

conclusie:

Analyseer de waarnemingen en stel aan de hand van de onderzoeksvraag een conclusie op. Vul de conclusie in op het werkblad 'ademfrequenties goudvissen'. Geef op dit werkblad 'ademfrequenties goudvissen' ook aan of de hypothese "Vissen verbruiken in koud water minder zuurstof dan in water bij kamertemperatuur. Daarom zal de ademfrequentie van de goudvis in aquariumwater met een ijsklontje lager zijn dan in aquariumwater zonder ijsklontje." wordt aangenomen of moet worden verworpen.


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2021 Leon Dahmen biodoen Den Haag