functies van bloed  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

witte bloedcellen

Witte bloedcellen spelen een rol bij het bestrijden van ziekteverwekkers in het lichaam. Witte bloedcellen hebben, in tegenstelling tot rode bloedcellen, wel een celkeren. In 1 mm3 boed bevinden zich ongeveer 5000 witte bloedcellen. Witte bloedcellen kunnen van vorm veranderen en kunnen daardoor de bloedbaan verlaten.

een witte bloedcel die de bloedbaan verlaat

witte bloedcel die een bacterie insluit

Sommige gespecialiseerde bloedcellen kunnen antistoffen produceren. Antistoffen kunnen bijvoorbeeld een geïnfecteerde lichaamscel bestrijden en onschadelijk maken.

witte bloedcel die antistoffen produceert
3.1
1pntWitte bloedcellen kunnen van vorm veranderen en zich zo een weg banen tussen lichaamscellen door. Welke functie hebben witte bloedcellen buiten de bloedbaan?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


3.2
1pntWaarom hebben witte bloedcellen een langere levenduur dan rode bloedcellen?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


3.3
1pntEen witte bloedcel die antistoffen produceert gaat na het onschadelijk maken van een geïnfecteerde cel of ziekteverwekker niet ten gronde, terwijl een witte bloedcel die een ziekteverwekker omsluit meestal wel kapot gaat. Wat kan hiervoor een reden zijn?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


bloedplaatjes

Bloedplaatje zijn, in tegenstelling tot rode en witte bloedcellen, geen echte cellen. Bloedplaatjes zijn uiteengevallen bloedcellen. In 1 mm3 zitten ongeveer 600.000 bloedplaatjes. Bloedplaatjes spelen samen met bloedplasma een rol bij de bloedstolling.

bloedstolling

Als een beschadiging van een bloedvat plaatsvindt, vormen de bloedplaatjes samen met stoffen uit het bloedplasma een fijn netwerk van draden. Dit netwerk van draden wordt fibrine-draden genoemd. In dit netwerk van draden blijven vooral rode bloedcellen vastzitten. Hierdoor raakt de verwonding afgesloten van de buitenwereld en kan genezing van de wond beginnen, zonder dat verder gevaar voor bloedverlies en infectie optreedt. Na enige tijd worden de bloedcellen en het fibrinenetwerk afgebroken en wordt op de plek van de wond littekenweefsel gevormd.

3.4
1pntBloed kan ook binnen een bloedvat stollen. Er ontstaat dan een bloedprop. Dit wordt trombose genoemd. Welk gevaar bestaat er als een bloedprop losschiet?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2020 Leon Dahmen biodoen Den Haag