slagaders, aders, haarvaten, weefselvloeistof en lymfe  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

aderkleppen en slagaders en spieren

Op een aantal plekken in het lichaam lopen slagaders en aders vlak langs elkaar. Door de elasticiteit van slagaders rekken deze enigszins uit door de kracht waarmee het hart bloed in de slagaders perst. Door het plaatselijk uitzetten van de slagaderwand worden aders die vlak naast de slagader lopen enigszins dichtgedrukt, waardoor het bloed in de ader door de aderkleppen heen geperst wordt. Op deze manier helpen slagaders het bloed in aders richting hart te verplaatsen.

samenwerking tussen aders en slagaders bij het transporteren van bloed door een ader
6.1
1pntIn de bovenstaande animatie stroomt het bloed in de slagader (links) van boven naar benden. In welke richting stroomt het bloed in de ader (rechts)?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


spataderen
6.2
1pntBij mensen met spataderen zijn één of enkele kleppen in de aders kapot. Mensen met spataderen in hun benen zijn vaak snel moe bij het lopen. Wat kan hiervoor een reden zijn?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


samenwerking tussen aders en spieren bij het transporteren van bloed door een ader
6.3
1pntVeel aders liggen dicht bij spieren. Als spieren samentrekken worden spieren korter en dikker. In welke richting stroomt het bloed in de ader in de bovenstaande animatie?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2023 Leon Dahmen biodoen Den Haag