warmbloedig, koudbloedig en dubbele, enkele en open bloedsomloop  (theorie - verdieping)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

warmbloedig en koudbloedig

Zoogdieren en vogels zijn (vrijwel) de enige dieren die warmbloedig zijn. Warmbloedige dieren hebben een constante lichaamstemperatuur. Reptielen, amfibieën, vissen, insecten en vrijwel alle overige groepen zijn koudbloedig. Koudbloedige dieren hebben geen constante lichaamstemperatuur. De lichaamstemperatuur is bij koudbloedige dieren onder andere afhankelijk van de temperatuur van de omgeving.

lichaamstemperatuur vis (links) en varken (rechts) bij verschillende temperaturen

verbranding en warmte

Als in een lichaam brandstoffen (bijvoorbeeld koolhydraten of vetten) worden verbrand, komt hierbij energie en warmte vrij. De energie wordt verbruikt voor bijvoorbeeld voortbeweging en stofwisseling en de warmte wordt afgegeven aan het lichaam.

verbranding en warmte
1.1
1pntWelk van de onderstaande organismen verbruikt de meeste brandstof bij een temperatuur van 17°C?

Bij een lage lichaamstemperatuur verlopen processen in het lichaam langzamer. Bij warmbloedige dieren verlopen processen in het lichaam, in tegenstelling tot koudbloedige dieren, altijd even snel.

hagedis in het gras
1.2
1pnt's Avonds zijn hagedissen meestal gemakkelijk te vangen. Een gevangen hagedis heeft de neiging om zich met zijn pootjes stevig om een vinger vast te klemmen en zijn lichaam tegen de vinger aan te duwen. Waarom vlucht de hagedis niet en klemt zich vast aan de vinger?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


gifslang
1.3
1pntVroeger waren op kermissen vaker mensen te zien die trucjes uithaalden met gifslangen. Deze gifslangen werden vaak in een koele omgeving bewaard. Waarom werd dit gedaan?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2018 Leon Dahmen biodoen Den Haag