maden, verbranding en temperatuur  (onderzoek - practicum met verwerkingsvragen)| onderbouw h v | bovenbouw m |

aantonen van verbranding bij maden (vliegenlarven)

Maden zijn de larven van vliegen. Maden (of maaien) worden vaak gebruikt door vissers als aas. Vliegen en maden zijn, net als alle andere geleedpotigen, koudbloedige dieren.

maden als visvoer
1.1
2pntverbranding
  • bij verbanding komt [ geen ] [ wel ] warmte vrij en wordt [ wel ] [ geen ] brandstof verbruikt
1.2
2pntmaden
  • maden zijn koudbloedig en hebben [ geen ] [ een ] constante lichaamstemperatuur
  • bij verbranding stijgt bij maden de lichaamstemperatuur [ niet ] [ wel ]

onderzoeksvraag:

Stijgt de lichaamstemperatuur van maden tijdens de verbranding?

hypothese:

Omdat maden koudbloedig zijn, stijgt de lichaamstemperatuur bij verbranding. Deze stijging van de lichaamstemperatuur kan in een afgesloten omgeving worden opgemeten.

nodig:

een doosje met maden dat op een koele plek gestaan heeft, een thermometer, een thermosfles, watten, stopwatch/klok en het werkblad 'maden, verbranding en temperatuur'

link: exelsheet 'maden, verbranding en temperatuur' by: biodoen

werkwijze:

Om te onderzoeken of de lichaamstemperatuur van maden stijgt wanneer verbranding plaatsvindt, worden maden die koel bewaard zijn (bijvoorbeeld in de koelkast) in een thermoskan gedaan met een thermometer. Door elke 15 minuten de temperatuur in de thermoskan op te meten, kan aangetoond worden dat de temperatuur bij verbranding toeneemt.
• vul de thermoskan met minimaal 20 maden
• steek een thermometer tussen de maden
• stop de thermoskan aan de bovenkant dicht met watten
• zorg ervoor dat de thermometer tussen de watten door naar buiten steekt.

taakverdeling:

Omdat bij dit experiment gedurende 3 uur meerdere metingen gedaan moeten worden, is het praktisch om dit experiment in groepsverband uit te voeren. Stel binnen de groep een coördinator aan die een planning maakt wanneer metingen door een persoon moeten worden uitgevoerd. Stel binnen de groep ook iemand aan die de gegevens in de Exelsheet verwerkt.

Exelsheet

waarnemingen:

Noteer de waarnemingen in de Exelsheet 'maden, verbranding en temperatuur'. Wanneer de temperaturen in de thermoskan worden ingevuld in de Exelsheet, ontstaat vanzelf een grafiek.

1.3
1pntWaarom zal de temperatuur is de thermoskan in eerste instantie lager worden?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


conclusie:

Analyseer de grafiek die op de Exelsheet ontstaan is na het invullen van de temperaturen en trek naar aanleiding van deze gegevens een conclusie. Geef in deze conclusie aan of de hypothese 'Omdat maden koudbloedig zijn stijgt de lichaamstemperatuur bij verbranding. Deze stijging van de lichaamstemperatuur kan in een afgesloten omgeving worden opgemeten.' wordt aangenomen of wordt verworpen. Noteer de conclusie op de Exelsheet 'maden, verbranding en temperatuur'.


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2021 Leon Dahmen biodoen Den Haag