nieren, lever, longen, huid en uitscheiding  (theorie - oefentoets)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

nieren en nierfunctie

Nieren zijn boonvormige organen die hoog achterin de buikholte tegen de wervelkolom aan liggen. De nieren zijn omgeven door een dikke vetlaag. De buitenkant van de nieren is omgeven door een glad bruin kapsel. De nieren zijn van binnen naar buiten opgebouwd uit nierbekken, niermerg en nierschors. In deze drie lagen nierweefsel wordt bloed gezuiverd van afvalstoffen en overtollig water. Dit afvalproduct wordt urine genoemd.
In nierweefsel liggen miljoenen nierkanaaltjes. Langs nierkanaaltjes lopen nierhaarvaten. Nierkanaaltjes zijn opgebouwd uit een nierkapsel en een uitloper. Nierkanaaltjes monden uit in afvoerbuizen die naar een gezamenlijk afvoerpunt lopen. In de nierkapseltjes wordt vloeistof door bloeddruk uit de nierhaarvaten geperst. Deze vloeistof wordt ook wel primaire urine genoemd. Primaire urine bevat naast afvalstoffen ook nuttige stoffen en water. Nuttige stoffen en het merendeel van het water worden verderop in het nierweefsel teruggevoerd naar de nierhaarvaten. Tijdens dit proces verbruikt nierweefsel energie.

nierdoorsnede

In de nierschors [6] wordt voorurine geproduceerd. In voorurine zitten afvalstoffen en overtollig water, maar ook nuttige stoffen. In het nierbekken [5] worden de nuttige stoffen uit de voorurine weer terug opgenomen door bloedvaten. In het nierbekken [4] wordt uiteindelijk urine opgevangen.

1.1
1pntOp welke plek worden afvalstoffen uit het bloed gehaald?
  • [ 4 ] [ 6 ] [ 5 ]
1.2
1pntOp welke plek zijn de minste afvalstoffen aanwezig?
  • [ 2 ] [ 3 ] [ 1 ]
1.3
1pntOp welke plek worden stoffen in de bloedbaan opgenomen?
  • [ 6 ] [ 4 ] [ 5 ]
1.4
1pntOp welke plek is de meeste zuurstof aanwezig?
  • [ 3 ] [ 2 ] [ 1 ]

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag