nieren, lever, longen, huid en uitscheiding  (theorie - oefentoets)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

huid

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Bij een volwassen mens is de huid bijna 2 vierkante meter (m2) groot en weegt ongeveer 3 kilogram (kg). De huid is opgebouwd uit drie huidlagen. De opperhuid (hoornlaag en kiemlaag), de lederhuid en onderhuids bindweefsel. De huid beschermt het lichaam tegen invloeden van buitenaf. De huid vormt een barrière tegen zonlicht, schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels. Tevens zorgt de huid ervoor dat water, eiwitten en mineralen in het lichaam blijven. De huid kan de temperatuur van het lichaam reguleren (regelen). In de huid zitten zintuigen die signalen als warmte, kou, pijn en druk doorgeven aan het centraal zenuwstelsel (o.a. de hersenen).

huidlagen

De huid vormt een barrière voor invloeden van buitenaf. De hoornlaag bestaat uit verdroogde hoorncellen die door huidvetten bij elkaar worden gehouden. De hoornlaag regelt de de barrièrefunctie van de huid.

7.1
1pnthuidlagen
  • huidvetten kunnen geproduceerd worden door [ talgklieren ] [ zweetklieren ]

Door je huid te vaak te wassen kunnen de huidvetten wegspoelen waardoor de huid verdroogt.

7.2
2pntkiemlaag
  • de kiemlaag zit direct [ boven ] [ onder ] de hoornlaag in de [ onderhuids bindweefsel ] [ lederhuid ] [ opperhuid ] en produceert steeds nieuwe hoorncellen die beetje bij beetje opschuiven naar de oppervlakte

De hoornlaag slijt voortdurend af (slijtageweefsel). De huidvetten in de hoornlaag zijn makkelijk oplosbaar. Op de huid komen van nature micro-organismen als bacteriën en schimmels voor. Als de huid te grondig wordt gereinigd, kunnen de microben die van nature voorkomen op de huid weggewassen worden.

7.3
1pntmicro-organismen
  • micro-organismen die van nature voorkomen op de huid van de mens zijn [ schadelijk ] [ onschadelijk ] voor de huid
  • als mens zich teveel wast kunnen op de plek waar eerst [ onschadelijke ] [ schadelijke ] micro-organismen zaten, zich [ schadelijke ] [ onschadelijke ] bacteriën en schimmels vestigen; in een dergelijk geval is de natuurlijke balans van de huid verstoord en is de huid gevoelig voor infecties en andere invloeden van buitenaf

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2023 Leon Dahmen biodoen Den Haag