fototoestel  (theorie - vakoverstijgende theorie met verwerking)| onderbouw h v | bovenbouw m |

fototoestel en ogen

Hoewel een fototoestel veel minder complex is dan het oog, zijn een aantal duidelijke overeenkomsten aan te geven tussen de werking van het oog en de werking van een fototoestel.

fototoestel

origineel en beeld

Een fototoestel legt een orgineel vast in een beeld. Het orgineel is het voorwerp of onderwerp dat gefotografeerd wordt. Het beeld ontstaat in het fototoestel. In het fototoestel wordt het beeld dat wordt opgevangen omgezet in een negatief op een filmrolletje, of in een digitaal fotobestand op een chipkaart.

van orgineel tot afdruk
  
van origineel tot herinnering
  
1.1
2pntfototoestel en ogen
  • als een foto gemaakt wordt van een orgineel, wordt [ in het fototoestel ] [ op de foto ] een beeld gevormd
  • als iemand ergens naar kijkt (het orgineel), wordt in [ het oog ] [ de hersenen ] een beeld gevormd

selectie van beelden

Wanneer een digitale foto wordt gemaakt kunnen de foto's die niet de moeite van het bewaren waard zijn in een fotobewerkingsprogramma verwijderd worden. In een fotobewerkingsprogramma kan een selectie op de gemaakte foto's worden toegepast.

fotobewerkingsprogramma

De hersenen ontvangen dagelijks een ontelbare hoeveelheid beelden van de ogen. In de hersenen worden deze beelden omgevormd tot een voorstelling. Deze voorstelling is nodig om bijvoorbeeld niet over iets te struikelen als men loopt. Het overgrote deel van de voorstellingen dat zich in de hersenen vormt wordt niet opgeslagen in het geheugen. Alleen beelden die indruk hebben gemaakt worden blijven in het geheugen. Als men ergens aan terugdenkt wordt opnieuw een voorstelling in de hersenen gemaakt.

1.2
1pntMet welk proces in de hersenen kan het bladeren door een fotoalbum vergeleken worden?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2020 Leon Dahmen biodoen Den Haag