geluid en gehoor  (theorie - vakoverstijgende theorie met verwerking)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

geluid

Met behulp van onze oren kunnen we geluid waarnemen. Geluid bestaat uit luchttrillingen.

luidsprekerbox

Als luidsprekerboxen muziek afspelen met een behoorlijk volume kan de trilling van de luidsprekers duidelijk worden waargenomen. Door het trillen van de luidsprekers wordt de lucht in de omgeving van de luidspreker ook in trilling gebracht. Deze geluidstrillingen nemen wij waar als muziek.

luchttrilling


Als lucht in trilling wordt gebracht door een geluid ontstaan verdichtingen in de lucht. Hierdoor ontstaan plekken met meer lucht en plekken met minder lucht in de luchtstroom.

stereo-installatie met microfoon

In de bovenstaande animatie wordt het geluid dat een gitaar produceert omgezet in een elektrisch signaal. Dit elelektrisch signaal wordt in de stereo-installatie versterkt. In de luidsprekerboxen wordt het versterkte elektrisch signaal weer omgezet in een trilling.

stereo-installatie met microfoon

geluid, gehoororgaan en hersenen

geluid, gehoororgaan en hersenen

Tussen de werking van een microfoon met stereo-installatie en het gehoororgaan en de hersenen bestaan enkele overeenkomsten.

1.1
4pntBekijk de twee bovenstaande animaties en geef aan bij welke nummers in de animaties de processen die zich voltrekken vergelijkbaar zijn.
  • de microfoon [2] in de bovenste animatie is te vergelijken met nummer [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] in de onderste animatie
  • de zenuw [2] in de onderste animatie is te vergelijken met nummer [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ] [ 4 ] [ 5 ] in de bovenste animatie
  • tussen nummers [ 1 en 2 ] [ 2 en 4 ] [ 1 en 4 ] wordt in de bovenste animatie een elektrisch signaal doorgegeven
  • tussen nummers [ 4 en 3 ] [ 3 en 1 ] [ 4 en 1 ] wordt in de onderste animatie een elektrisch signaal doorgegeven

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2022 Leon Dahmen biodoen Den Haag