evenwicht en zwaartekracht  (theorie - vakoverstijgende theorie met verwerking)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

traagheid

In de onderstaande animatie wordt een met water gevulde emmer met een rood balletje erin rond gedraaid.

rondgedraaide emmer water met rood balletje

In de animatie is te zien dat het balletje nog niet draait als de emmer een slag gedraaid wordt, maar dat het balletje iets later gaat bewegen dan de emmer. Als de emmer gestopt is met draaien, draait het balletje nog even door.

4.1
1pntWelke bewering is juist?
  • als de emmer al draait maar het balletje in de emmer nog niet draait, is het balletje in de emmer niet meer in rust ten opzichte van de omgeving, terwijl de emmer wel in rust is ten opzichte van de omgeving
  • als de emmer al draait maar het balletje in de emmer nog niet draait, is het balletje in de emmer nog in rust ten opzichte van de omgeving, terwijl de emmer inmiddels niet meer in rust is ten opzichte van de omgeving

traagheid en het evenwichtsorgaan

In het evenwichtsorgaan bevinden zintuigcellen die gevoelig zijn voor beweging. Deze zintuigcellen bevinden zich aan de basis van de drie cirkelvormige kanalen in het evenwichtsorgaan.

halfcirkelvormige kanalen

De kanalen in het evenwichtsorgaan zijn gevuld met vocht. Als in het hoofd vanuit stilstaande positie wordt bewogen zal het vocht in halfcirkelvormige kanalen traag zijn ten opzicht van de rest van het evenwichtsorgaan en langzamer in beweging komen dan het evenwichtsorgaan zelf.

halfcirkelvormig kanaal in beweging

Aan de basis van de halfcirkelvormige kanalen bevinden zich zintuigcellen. Deze zintuigcellen hebben lange haren. Samen vormen de haren van de zintuigcellen een soort kwastje. Als het evenwichtsorgaan in beweging komt, komt de vloeistof in de halfcirkelvormige kanalen net iets langzamer in beweging. De haren van de zintuigcellen waaien met de bewegingen van het water in de halfcirkelvormige kanaaltjes mee.

kwastje van zintuigcelharen in een halfcirkelvormig kanaal in beweging
4.2
2pntAls iemand zijn hoofd naar links draait, draait het evenwichtsorgaan ook naar links.
  • de haartjes in het halfcircelvormig kanaal bewegen in eerste instantie naar [ rechts ] [ links ]
  • als de vloeistof in het halfcirkelvormig kanaal in beweging komt bewegen de haartjes naar [ links ] [ rechts ]

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2021 Leon Dahmen biodoen Den Haag