gehoorszintuig en evenwichtszintuig  (theorie - oefentoets)| onderbouw h v | bovenbouw m |

halfcirkelvormig kanaal

middenoor en binnenoor
kam
  


In de verdikking in elk van de drie met vocht gevulde halfcirkelvormige kanalen wordt één type beweging waargenomen. De kammen (zintuigcellen en haartjes) in de verdikkingen van de halfcirkelvormige kanalen nemen waar wanneer de vloeistof in de halfcirkelvormige kanalen in beweging is. Als het hoofd draait, draait de vloeistof in de halfcirkelvormige kanalen mee. Omdat de vloeistof iets trager op gang komt (en iets langer door draait) dan de halfcirkelvormige kanalen zelf, zijn draaibewegingen van het hoofd waar te nemen.

4.1
1pntIn welk halfcirkelvormig kanaal is de beweging van de kam tijdens de hoofdbeweging juist weergegeven?

stand van het hoofd

gehoorsteentjes in het evenwichtsorgaan

Als de hoofdstand wijzigt, verandert de invloed van de zwaartekracht op het gehoorsteentjesorgaan.

kristallen

In het gehoorsteentjesorgaan liggen op de zintuigcellen kristallen in een gelei-achtige massa. Deze kristallen worden onder invloed van de zwaartekracht naar beneden gedrukt

draaiïng en zwaartekracht


Als de stand van het hoofd wijzigt, verandert de invloed van de zwaartekracht op de kristallen in de geleiachtige massa. De kristallen drukken bij verschillende hoofdstanden anders op de zingtuigcellen (zie bovenstaande animatie).

4.2
1pntIn welke stand staat het evenwichtsorgaan van een persoon die op z`n hoofd staat? (gebruik ook de afbeelding van het middenoor en binnenoor bovenaan de pagina).

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2018 Leon Dahmen biodoen Den Haag