huid en regeling van de lichaamstemperatuur  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

koude omgeving

De huid heeft een belangrijke functie bij het constant houden van de lichaamstemperatuur. De huid is het grootste orgaan in ons lichaam.

lichaamstemperatuur in een koude omgeving

In een koude omgeving raakt het lichaam warmte kwijt. Als de lichaamstemperatuur lager dreigt te worden dan 37ºC maakt het lichaam warmte vrij uit brandstoffen. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur. Het hart vervoert de warmte via het bloed naar de verschillende lichaamsdelen, waardoor het lichaam 37ºC blijft. In een erg koude omgeving zorgt het lichaam ervoor dat in ieder geval het hoofd en de romp 37ºC zijn de ledematen kunnen in een koude omgeving wel 10ºC lager zijn dan de temperatuur in de romp en in het hoofd.

haarvaten in de huid

De huid is opgebouwd uit verschillende lagen. In de lederhuid bevinden zich onder andere haarvaten. Haarvaten zijn zeer dunne en fijn vertakte bloedvaten. Deze haarvaten kunnen vernauwen en verwijden. Als de haarvaten in de huid vernauwen stroomt minder bloed door de huid en als de haarvaten verwijden stroomt meer bloed door de huid.

2.1
1pntIn welke van de onderstaande afbeeldingen is de bloedtoevoer naar de huid op een erg koude dag juist aangegeven?
2.2
1pntWaarom kan op een koude dag de lichaamstemperatuur van de ledematen wel beneden de 37ºC komen en is de lichaamstemperatuur van de romp en het hoofd altijd 37ºC?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag