huid en regeling van de lichaamstemperatuur  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

isolatie

thermopane (dubbel glas)

Om huizen beter te isoleren wordt in nieuwe huizen dubbel glas of thermopane aangebracht. Dit dubbel glas isoleert goed omdat zich tussen de twee lagen glas een laag stilstaande lucht bevindt. Stilstaande lucht geleidt bijna geen warmte. Bewegende lucht daarentegen geleidt warmte zeer goed.

haren en vacht
6.1
1pntAls de haarspiertjes in samentrekken gaan haren meer rechtop staan. Geef aan waarom haren beter isoleren als de haarspiertjes samentrekken?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


uitgezette koe in een natuurgebied (links) en Nederlandse koeien (Lakenvelder) (rechts)

In natuurgebieden worden in Nederland vaak wilde koeien uitgezet. Hierboven is een koeienras afgebeeld dat in de graslanden bij het Naardermeer in de provincie Utrecht is uitgezet. Daarnaast is een typisch Nederlands koeienras (de Lakenvelder) afgebeeld.

6.2
1pntGeef aan waarom het koeienras dat is uitgezet in de graslanden rond het Naardermeer waarschijnlijk oorspronkelijk uit een koudere streek komt dan de Lakenvelder.

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


kameel
6.3
1pntKamelen komen voor in warme streken. Geef aan waarom de kameel in de afbeelding hierboven toch een dikke vacht heeft.

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag