centraal zenuwstelsel, zenuwen en zenuwcellen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

gewenning

De tastzintuigen in de huid sturen bij een constante prikkeling steeds minder impulsen naar de hersenen. Dit is om te voorkomen dat we ons bijvoorbeeld heel de dag bewust zijn van het feit dat onze kleding op onze huid drukt.

impulsgeleiding bij gewenning
3.1
2pntimpulsgeleiding bij gewenning
  • de impulsfrequentie neemt [ wel ] [ niet ] af bij gewenning
  • de stroomsterkte neemt [ wel ] [ niet ] af bij gewenning

drempelwaarden

Als de prikkeling niet sterk genoeg is worden geen impulsen naar de hersenen gestuurd. In dat geval wordt de drempelwaarde niet overstegen.

drempelwaarde

drempelwaarde bij staafjes en kegeltjes in het netvlies

In het netvlies in de ogen bevinden zich staafjes en kegeltjes. Staafjes nemen contrasten (zwart/wit) en kegeltjes nemen kleuren waar.

oog, netvlies en staafjes en kegeltjes
3.2
1pntAls 's avonds de schemering inzet (als het donker wordt) nemen we steeds minder goed kleuren waar. Hebben staafjes of kegetjes een lagere drempelwaarde (bij een hoge drempelwaarde zijn zintuigen erg gevoelig voor bepaalde prikkels)?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


oordopjes en gehoorbeschadiging

oordopjes bij toenemende geluidssterkte

Tijdens het luisteren van muziek hebben mensen de neiging om een nummer dat ze leuk vinden harder te zetten. Na het luisteren van het nummer dat leuk gevonden wordt er meestal niet aan gedacht om het volume terug te draaien. Bij volgende nummer dat leuk gevonden wordt, wordt het volume wederom hoger gezet. Vaak hebben mensen zonder dat ze er erg in hebben het volume van hun muziek vrij tot zeer hard staan. Door te harde muziek uit oordopjes (koptelefoontjes) kan gehoorbeschadiging optreden.

3.3
1pntZetten mensen de muziek steeds harder omdat gewenning optreedt of omdat de muziek niet meer de drempelwaarde bereikt?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


3.4
1pntAls het volume niet steeds harder gezet wordt gaan mensen muziek dan steeds slechter horen?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


Test je gedrag met mp3-spelers en oordopjes:

link: mp3Check by: oorcheck.nl


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2021 Leon Dahmen biodoen Den Haag