smaak en reuk  (onderzoek - onderzoek met verwerkingsvragen)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

mond- en neusholte

mond- en keelholte bij een torso

Smaak en geur worden waargenomen door gespecialiseerde weefsels in de mondholte en neusholte. Op de tong in de mondholte bevinden zich papillen. Op deze papillen bevinden zich smaakzintuigen. Deze smaakzintuigen onderscheiden de smaken zoet, zuur, bitter en zout. Bovenin de neusholte bevindt zich het neusslijmvlies. In het neusslijmvlies bevinden zich zintuigen die geuren waarnemen.

onderzoek smaakzintuigen op de tong

Op de tong bevinden zich smaakpapillen. Zoete, zure, bittere en zoute stoffen die in water oplossen worden aan de basis van deze papillen waargenomen.

tong, papil, smaakzintuigcel

Smaken worden op de tong met name achterin, op het puntje en aan de zijkant waargenomen. Op de tong zijn vier gebieden aan te wijzen waar de verschillende smaken zoet, zuur, bitter en zout worden waargenomen. In het onderstaande onderzoek wordt een experiment opgezet waaruit moet blijken op welke plekken (1 t/m 4) in de afbeelding hieronder de smaken zoet, zuur, bitter en zout worden waargenomen.

zoet, zuur, bitter en zout

onderzoeksvraag:

Op welke plekken op de tong worden de smaken zoet, zuur, bitter en zout met name geproeft?

hypothese:

omdat zich op de tong smaakzintuigen voor de smaken zoet, zuur, bitter en zout bevinden kan door deze smaken op de tong aan te brengen bepaald worden op welke plek de tong gevoelig is voor zoet, zuur, bitter en zout

nodig:

4 bekerglazen, suiker, azijn, paracetamol (hoofdpijntabletjes), en zout, wattenstokjes, glas met water om de mond te spoelen en blancopapier voor het tekenen van tongvormen

werkwijze:

Werk bij dit experiment in tweetallen, waarbij een persoon de proefpersoon is.
• vul de vier bekergazen met een laagje water
• los suiker, azijn, paracetamol en zout op in de verschillende bekerglazen
• teken op een blanco vel papier vier rijen van vier tongvormen (zie hieronder)
• zet voor de rijen de woorden zoet, zuur, bitter en zout
• doop een wattenstokje in een van de vloeistoffen
• tip de tong op een van de bovenstaande plekken aan met het vochtige wattenstokje
• noteer of de smaak geproeft wordt op het vel met tongen met een vinkje
• herhaal dit voor de andere plekken
• laat de proefpersoon zijn mond spoelen
• zorg ervoor dat de proefpersoon de vorige smaak niet meer proeft
• doop een nieuw wattenstokje in het volgende bekerglas
• herhaal de bovenstaande stappen
• doe dit voor elke vloeistof in de vier bekerglazen

smaakexperiment
vier rijen met vier tongvormen

verslaglegging:

Maak van dit geheel een natuurwetenschappelijk verslag. Geef in het verslag aan wat de onderzoeksvraag en wat de hypothese is, voeg de het vel met tongvormen met de vinkjes bij het verslag, analyseer de waarnemingen van het onderzoek, trek een conclusie en geef aan of de hypothese wordt aangenomen of wordt verworpen.


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag