anorexia nervosa, boulimia nervosa en obesitas  (onderzoek - literatuurstudie) |

eetstoornis

Bij mensen die te dik of te dun zijn is vaak sprake van een eetstoornis. Een eetstoornis kan ontstaan door psychische klachten of door het nastreven van een schoonheidsideaal.

anorexia nervosa

Ondergewicht wordt veroorzaakt door te weinig of verkeerde voedselinname. Ondergewicht komt veel voor bij fotomodellen. Fotomodellen eten vaak slechts sla en chocolade. Fotomodellen hebben vaak zo weinig onderhuids vetweefsel dat ze snel moe zijn, het snel koud hebben, snel ziek worden en menstrueren vaak niet meer.

obesitas

Door overmatige inname van voedsel kan overgewicht ontstaan. Bij overgewicht wordt te veel vet in het lichaam opgeslagen. Een groot deel van dit vet wordt opgeslagen in de vetcellen in het onderhuids bindweefsel. Voedingsstoffen als suikers, koolhydraten en eiwitten worden in het lichaam afgebroken en omgezet in andere stoffen. Als deze stoffen niet verbruikt worden door het lichaam worden deze stoffen in de vorm van vet opgeslagen.

psychische problemen en eetstoornis

Sommige mensen met bepaalde psychische problemen eten te veel of juist te weinig. Mensen die te dun of te dik zijn hebben vaak een negatief zelfbeeld. Dit wil zeggen dat deze mensen van zichzelf denken dat ze nergens goed in zijn of afgewezen worden door anderen, lelijk zijn. Daanaast is het modebeeld (hoe dunner hoe beter) ook vaak van invloed op mensen met ondergewicht. Veel (met name jonge meisjes) laten zich beïnvloeden door de de media (bladen, televisie en Internet) waarin fotomodellen afgebeeld worden die veel te dun zijn. Foto's van fotomodellen zijn vaak met behulp van speciale fotobewerkingsprogramma's op computers nog dunner gemaakt zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Mensen met ondergewicht zien vaak van zichzelf niet hoe dun ze zijn. Deze mensen denken als ze in de spiegel kijken dat ze nog steeds wel een paar pondjes kunnen afvallen. Bepaalde mensen met overgewicht eten niet omdat ze honger hebben, maar omdat ze niet lekker in hun vel zitten. Door het vele eten op dit soort momenten gaan deze mensen zich naderhand vaak nog slechter voelen, waardoor ze nog meer gaan eten.

link: anorexia nervosa by: Google

link: boulimia nervosa by: Google

link: obesitas by: Google

literatuuronderzoek naar oorzaken en psychische en sociale gevolgen van eetstoornissen

Hoewel het beschrijven van de stoornissen anorexia nervosa, boulimia nervosa en obesitas wel onderdeel is van deze literatuurstudie, richt ze zich met name op de oorzaken en psychische en sociale gevolgen van eetstoornissen. Gebruik de bovenstaande links om meer informatie in te winnen over de drie eetstoornissen.

bronvermelding:

Bij een literatuurstudie dienen altijd bronnen te worden vermeld. Bij een bronvermelding staat de titel van het boek, tijdschrift, Cd-rom of webpagina en de schrijver(s) van het boek, artikel, Cd-rom of webpagina plus jaar van verschijning, druk en uitgever.

literatuurstudie:

Volg bij het maken van de literatuurstudie de volgende opbouw:
• titelpagina
• inhoudsopgave
• inleiding
• hoofdstuk 1 - wat is anorexia nervosa, boulimia nervosa of obesitas
• hoofdstuk 2 - oorzaken van het ontstaan van de stoornis
• hoofdstuk 3 - sociale gevolgen
• hoofdstuk 4 - psychische gevolgen
• hoofdstuk 5 - behandeling
• nawoord
• bronvermelding

skinny models?
The reasoning of Pro Ana

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2019 Leon Dahmen biodoen Den Haag