immuniteit en allergie  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| bovenbouw h v |

pokken

Het pokkenvirus is een eeuwenoude ziekte die in vroegere tijden soms hele steden uitmoordde. In de 18de eeuw werd een vaccin tegen de pokken ontwikkeld.

Edward Jenner ontwikkelde in de 18de een pokkenvaccin

In China, Turkije en Denemarken gebruikte men voor de ontdekking van het pokkenvaccin etter uit de puisten van pokkenpatiënten om deze in de huid van gezonde mensen te wrijven. Hoewel deze methode risico`s kende liep het meestal goed af en kregen de mensen die op deze manier behandeld waren geen pokkeninfectie.

2.1
1pntWaarom overleden mensen die werden ingewreven met de etter uit de pokkenpuisten doorgaans niet aan deze dodelijke ziekte?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


In de 18de eeuw ontdekte de Engelse plattelandsdokter Edward Jenner dat mensen die met koepokken (Vaccinia) in contact waren geweest, niet meer vatbaar waren voor de menselijke pokken (Variola). Na opzettelijke besmetting van een jongetje met het Vacciniavirus, bleek dit jongetje na zijn herstel van deze besmetting niet meer vatbaar te zijn voor het Variolavirus. Naar aanleiding van deze ontdekking werden later grootschalige en succesvolle vaccinatieprogramma’s tegen Variola gestart over de hele wereld.

2.2
1pntWaarom kleefden er minder risico`s aan de opzettelijke besmetting van gezonde mensen met het Vaccinia-virus dan aan besmetting van gezonde mensen met het Variola-virus?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


vaccins

Na de bevindingen van Edward Jenner zijn ook ander vaccins ontwikkeld (vacca is koe in het Latijn). Deze vaccins bevatten dode of verzwakte ziekteverwekkers of zelfs het antigeen. Deze vorm van vaccinatie wordt `actieve` immunisatie genoemd omdat de patiënt door afweerreacties zelf antistoffen maakt. Bij `passieve` immunisatie wordt een (anti)serum ingespoten. Een serum bevat antistoffen tegen bepaalde antigenen.

2.3
2pntpassieve en actieve immunisatie
  • Passieve immunisatie levert [ in tegenstellling tot ] [ net als ] actieve immunisatie [ geen ] [ wel ] immuniteit voor het antigeen.

Serum wordt verkregen uit bloed van gezonde dieren die geïnfecteerd zijn met ziekteverwekkers.

2.4
2pntslangenbeet en griep
  • Bij een slangenbeet wordt [ actieve ] [ passieve ] immunisatie toegepast, omdat deze vaccinatiemethode snel werkt.
  • Bij griepvaccinatie wordt [ passieve ] [ actieve ] immunisatie toegepast, omdat deze vaccinatiemethode gedurende een bepaalde tijd immuniteit tegen een bepaalde ziekteverwekker oplevert.

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2020 Leon Dahmen biodoen Den Haag