voorbehoedsmiddelen  (theorie - informatief)| onderbouw m | bovenbouw m h v |

voorbehoedsmiddelen

Voorbehoedsmiddelen worden gebruikt om te voorkomen dat tijdens de geslachtsgemeenschap een eicel door een zaadcel bevrucht kan worden. Sommige voorbehoedsmiddelen kunnen ook de kans op een SOA's aanzienlijk verkleinen. Voorbehoedsmiddelen worden ook wel anticonceptiemiddelen genoemd. Bij conceptie wordt de eicel bevrucht door een zaadcel.

condoom

Een condoom is een elastisch latex of rubber hoesje dat voor de geslachtsgemeenschap om de penis geschoven moet worden. Een condoom kan alleen goed aangebracht worden om een stijve penis. Het condoom moet bovenop de eikel geplaatst worden en daarna naar onder toe afgerold worden.

condoom

Let van tevoren goed op of het condoom juist geplaatst is. Als het condoom verkeerd om op de eikel geplaatst is, kan het condoom niet afrollen. Denk er bij het afrollen om dat een condoom gemakkelijk kan beschadigen door bijvoorbeeld scherpe nagels. Aan het uiteinde van een condoom zit een soort tuitje. Dit tuitje is bedoeld om sperma op te vangen. Als het condoom om de penis afgerold wordt, kan er gemakkelijk lucht in dit tuitje komen. Hierdoor kan er minder sperma in het tuitje opgeslagen worden en kunnen er spermacellen langs het condoom in de schede komen. Het is daarom belangrijk om het tuitje met twee vingers dicht te knijpen voordat het condoom over de penis wordt afgerold.

terugtrekken

Na de geslachtsgemeenschap moet het condoom worden vastgehouden als de penis uit de vagina wordt teruggetrokken. Na een zaadlozing wordt de penis meestal snel slap en kan het condoom bij het terugtrekken gemakkelijk achterblijven, waardoor alsnog zaadcellen kunnen vrijkomen en een eicel kunnen bevruchten. Tijdens de geslachtsgemeenschap kan een condoom scheuren. Als een condoom scheurt kunnen zaadcellen vrijkomen en alsnog een eicel bevruchten.

voorvocht

Tijdens de geslachtsgemeenschap komen niet alleen zaadcellen bij de ejaculatie (klaarkomen) vrij. Voordat een man klaargekomen is, komt voorvocht uit de penis. In dit voorvocht kunnen zich zaadcellen bevinden. Bij een gescheurd condoom kunnen zaadcellen die met het voorvocht zijn vrijgekomen, alsnog een zwangerschap veroorzaken.

pretcondooms

Condooms zijn in allerlei maten en kleuren te koop. Sommige condooms hebben een smaakje. Deze condooms zijn niet geschikt als anticonceptiemiddel. Deze condooms zijn bedoeld om het risico op SOA's tijdens orale seks te verkleinen. Bij orale seks wordt de penis met hulp van de mond bevredigd. Gewone condooms zijn vaak met zaaddodende pasta ingesmeerd. Deze zaaddodende pasta zorgt ervoor dat zaadcellen die tijdens de geslachtsgemeenschap ontsnappen alsnog gedood worden. Bij condooms die voor orale seks bedoeld zijn, ontbreekt deze zaaddodende pasta, waardoor deze condooms niet geschikt zijn voor geslachtsgemeenschap. Om de kans op SOA's te verkleinen moeten bij anale seks (kontneuken) speciale stevigere condooms gebruikt worden. Deze condooms zijn minder geschikt voor geslachtsgemeenschap omdat deze condooms doorgaans niet met zaaddodende pasta zijn ingesmeerd.

verkrijgbaar

Condooms worden verkocht in drogisterijen, bij apotheken, in sommige supermarkten en in discotheken en cafe's hangen vaak condoomautomaten. Daarnaast zijn condooms te bestellen via bepaalde websites.

vrouwencondoom

Naast het mannencondoom bestaat ook een vrouwencondoom. Een vrouwencondoom is, net als het condoom voor mannen, van latex of rubber. Het vrouwencondoom bestaat uit een zakje met een losse ring en een bredere ring aan het uiteinde van het zakje. Om het vrouwencondoom in te doen moet de losse ring eerst in het zakje gedaan worden. Door het zakje met de losse ring ingesloten in de vagina te brengen en los te laten schuift de ring omhoog en omsluit de baarmoedermond. De tweede bredere ring blijft buiten het lichaam en ligt tegen de schaamlippen aan. Het vrouwencondoom moet van tevoren ingesmeerd worden met glijmiddel en zaaddodende pasta.

vrouwencondoom

Vrouwen die het vrouwencondoom gebruiken kunnen zelf controle uitoefenen op het gebruik van het condoom. Bij een mannencondoom zijn vrouwen afhankelijk van de handigheid en de voorzichtigheid van hun sekspartner. Het vrouwencondoom beschermt, net als het mannencondoom, ook tegen SOA's.

verkrijgbaar

Vrouwencondooms worden verkocht in drogisterijen en bij apotheken. Daarnaast zijn vrouwencondooms te bestellen via bepaalde websites.

pessarium

pessarium

Een pessarium is een rubber dop van ongeveer 6cm doorsnede. Een pessarium moet voor de geslachtsgemeenschap ingesmeerd worden met zaaddodende pasta en worden ingebracht in de vagina. Het pessarium moet zo ingebracht worden, dat het pessarium de baarmoedermond afsluit. Het pessarium mag pas 8 uur na de geslachtsgemeenschap verwijderd worden. Een pessarium moet precies in en op de baarmoedermond passen. Pessaria worden op maat gemaat. Voor de aanschaf van een pessarium moet eerst de grootte van de baarmoedermond worden opgemeten door een arts. Een pessarium beschermt wel tegen zwangerschap, maar niet tegen SOA's.

de pil

pillenstrips

Door de anticonceptiepil, ook wel 'de pil' genoemd, wordt de eisprong voorkomen. Daarnaast maakt de pil de baarmoederwand minder geschikt voor innesteling en maakt het slijm van de baarmoedermond dikker. De pil is met 99% betrouwbaarheid het meest betrouwbare anticonceptiemiddel.

werking van de pil

In de pil zitten oestrogenen en progesteron. Oestrogenen en progesteron zijn hormonen die gedurende de menstruatiecyclus in wisselende hoeveelheden in het bloed voorkomen. Als de pil ingenomen wordt, komen zowel oestrogenen als progesteron in de bloedbaan vrij. Hierdoor wordt de hypofyse misleid. De hypofyse is een hormoonklier die zich onderaan de hersenen bevindt en onder andere de menstruatiecyclus regelt. De hypofyse interpreteert de hoeveelheid oestrogenen en progesteron, die door het slikken van de pil in het bloed aanwezig zijn, als het moment waarop normaal gesproken de eisprong al heeft plaatsgevonden. De meeste pillen worden 21 dagen geslikt en daarna 7 dagen niet. Tijdens deze 7 dagen vindt de menstruatie plaats.

verkrijgbaar

De pil is op herhalingsrecept bij de apotheek verkrijgbaar. Voor de pleisterpil moet dus eerst een bezoekje aan de huisarts gebracht worden.

prikpil

prikpil

De prikpil is een hormooninjectie die meestal in de billen geplaatst wordt. De prikpil moet ongeveer 4 á 5 keer per jaar gehaald worden. De prikpil voorkomt, net als de gewone anticonceptiepil de eisprong en maakt het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling. Als met de prikpil wordt gestopt, kan het nog enkele maanden duren voordat de normale menstruatiecyclus weer op gang komt.

verkrijgbaar

De prikpil wordt doorgaans gezet door de huisarts. De prikpil is niet verkrijgbaar bij apotheek of drogist.

pleisterpil

pleisterpil

De pleisterpil is een relatief nieuw voorbehoedsmiddel. De pleisterpil is een goed klevende, dunne pleister die hormonen aan het bloed afgeeft. De pleisterpil moet elke week worden vervangen. De week dat geen pleisterpil wordt geplaatst, wordt iemand ongesteld. Na die week moet weer een nieuwe pleister worden geplaatst. Met de pleisterpil kan gewoon gedoucht en gezwommen worden. De pleisterpil kan ook onder het ondergoed of lingerie gedragen worden. De pleisterpil voorkomt, net als de pil, de eisprong en maakt het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling.

verkrijgbaar

De pleisterpil is op herhalingsrecept bij de apotheek verkrijgbaar. Voor de pleisterpil moet dus eerst een bezoekje aan de huisarts gebracht worden.

nuvaring

nuvaring

De nuvaring is een relatief nieuw voorbehoedsmiddel. De nuvaring is een flexibele ring die in de vagina, ter hoogte van de baarmoedermond, aangebracht moet worden. De nuvaring is gemakkelijk zelf te plaatsen. De nuvaring geeft hormonen af aan het bloed. De nuvaring moet na 3 weken worden weggehaald. Na een week moet een nieuwe nuvaring geplaatst worden. De week dat geen nuvaring aanwezig is, wordt de vrouw ongesteld. Na die week moet weer een nuvaring geplaatst worden. De nuvaring voorkomt, net als de pil, de eisprong en maakt het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling.

verkrijgbaar

De pleisterpil is op herhalingsrecept bij de apotheek verkrijgbaar. Voor de pleisterpil moet dus eerst een bezoekje aan de huisarts gebracht worden.

hormoonspiraaltje en koperspiraaltje

spiraaltje

Het spiraaltje is een betrouwbaar voorbehoedsmiddel. Het koperspiraaltje is van plastic, dat deels met een dun koperdraadje is omwonden. Een spiraaltje wordt met een speciaal apparaatje door een arts in de baarmoeder geplaatst. Het spiraaltje remt de beweeglijkheid van zaadcellen en verandert het baarmoederslijmvlies. Door een spiraaltje wordt innesteling voorkomen. Een spiraaltje kan alleen door een arts worden geplaatst en verwijderd. Bij een hormoonspiraaltje is het koperdraadje vervangen door een hormoonreservoir dat langzaam hormoon afgeeft. Dit hormoon komt in het bloed terecht. Een hormoonspiraaltje moet om de vijf jaar verwisseld worden.

koperspiraaltje en hormoonspiraaltje

verkrijgbaar

Een spiraaltje kan alleen ingebracht en verwijderd worden door een arts.

Double Dutch

'Double Dutch' betekent 'super Hollands'. Bij 'double dutch' worden twee voorbehoedsmiddelen tegelijkertijd gebruikt. Een condoom tegen geslachtsziekten en een hormoonpreperaat als anticonceptie. Op deze wijze is iemand extra beschermd. De pil, de prikpil, de pleisterpil, de nuvaring en het hormoonspiraaltje zijn hormoonpreparaten. De combinatie van een vrouwencondoom èn een mannencondoom of twee condooms over elkaar heen als extra voorbehoedmiddel is niet betrouwbaar, omdat de condooms dan juist makkelijker scheuren.

zaaddodende middelen

Zaaddodende pasta zit in een tube. Een pessarium en een vrouwencondoom moeten ingesmeerd worden met zaaddodende pasta voor een veilige werking. Mannencondooms zijn meestal in de verpakking ingesmeerd met zaaddodende pasta. Zaaddodende pasta is geen zelfstandig voorbehoedmiddel, maar een hulpmiddel.

verkrijgbaar

Zaaddodende pasta is verkrijgbaar bij apotheek en drogist.

sterilisatie

sterilisatie

Bij sterilisatie worden de eileiders of de zaadleiders chirurgisch onderbroken. In de bovenstaande afbeeldingen staat een schaartje op de plekken waar de eileiders en zaadleider onderbroken worden. De eileider en zaadleider kunnen onderbroken worden door een klemmetje of door doorknippen en afbinden. Zaadcellen of eicellen die vrijkomen, worden afgebroken door het lichaam. De zaadleiders worden afgebonden tussen het lichaam en de zaadballen. De zaadleider en prostaat produceren vocht dat bij zaadcellen gevoegd wordt. Dit vocht is het grootste deel van sperma. Een man die gesteriliseerd wordt, komt nog steeds klaar. Het sperma van een gesteriliseerde man bevat echter geen zaadcellen meer.

chirurgische ingreep

Bij mannen verloopt de chirurgische ingreep relatief gemakkelijk omdat alleen aan de achterzijde van de balzak een sneetje gemaakt hoeft te worden om de zaadleiders te onderbreken. Bij vrouwen is de ingreep ingewikkelder, omdat de eileiders in de buikholte eerst opgezocht moeten worden voor ze onderbroken kunnen worden. Bij deze ingreep moeten ter hoogte van de eileider twee sneetjes in de onderbuik gemaakt worden. Een sterilisatie is vrij moeilijk ongedaan te maken. Bij de meeste vormen van sterilisatie is blijvende onvruchtbaarheid het gevolg.

onbetrouwbare methoden

kalendermethode

Bij de kalendermethode wordt het moment van de eisprong berekend. Als anticonceptiemethode vindt in deze periode geen geslachtsgemeenschap plaats. De eisprong vindt plaats op ongeveer de 14de dag na het begin van de menstruatie. De dag van ovulatie is moeilijk te bepalen, omdat vrouwen zelden echt regelmatig ongesteld zijn. Dit kan van keer tot keer wel een paar dagen verschillen. In bijzondere gevallen kan een zaadcel wel een week overleven in de baarmoeder. Alles in acht genomen kan er per maand minimaal een periode van een tot anderhalve week geen geslachtsgemeenschap plaatsvinden. 1 Op de 10 mensen raakt vroeger of later zwanger met deze anticonceptiemethode. Deze methode is dus zeer onbetrouwbaar.

terugtrekken

Als de man vlak voor zijn orgasme de penis uit de vagina haalt en dan pas ejaculeert, komen geen zaadcellen in de vagina. Helaas werkt deze methode maar voor een deel. In het voorvocht dat tijdens de geslachtsgemeenschap uit de penis komt bevinden zich ook zaadcellen. Deze zaadcellen kunnen alsnog een bevruchting veroorzaken. 1 Op de 5 mensen raakt vroeger of later zwanger met deze anticonceptiemethode. Deze methode is dus zeer onbetrouwbaar

betrouwbaarheid

betrouwbaarheid verschillende voorbehoedsmiddelen

Condooms beschermen als enige tegen SOA's. Als anticonceptie zijn condooms minder betrouwbaar, omdat condooms kunnen scheuren en gemakkelijk onzorgvuldig gebruikt kunnen worden. Hormoonpreparaten zijn vrij veilig. De gebruikster moet de hormoonpreparaten wel op tijd gebruiken! Zeker de pil wordt vaker wel eens vergeten. Als in een maand de pil één keer wordt overgeslagen is seks de rest van die maand niet meer veilig. De pillenstrip moet verder volgens plan worden ingenomen en moet worden aangevuld met een andere vorm van anticonceptie. Bij ziekte kunnen deze hormoonpreparaten minder goed werken. Bij diarree en braken kan de pil zijn werking deels verliezen, omdat de pil dan nog niet lang genoeg in het lichaam is geweest om alle hormonen in het bloed op te nemen. Ook kan de werking van de pil verminderen door medicijngebruik als antibiotica. Sterilisatie is de enige echt betrouwbare vorm van anticonceptie.

onveilig gevreeën

morning-afterpil

De morning-afterpil is een korte pillenstrip om te voorkomen dat je na onveilige seks zwanger wordt. De eerste pillen van de strip moeten uiterlijk 72 uur na de onveilige seks worden ingenomen. De morning-afterpil werkt het best 24 uur na de onveilige seks. Van de morning-afterpil kun je misselijk worden. In de morning-after pillen zitten veel meer hormonen dan in de gewone pil. Het is niet gezond de morning-afterpil vaak te gebruiken. De morning-afterpil is een noodmaatregel en geen anticonceptiemiddel.

verkrijgbaar

De morning-afterpil is vanaf 2005 vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Vroeger was voor de morning-afterpil een doktersrecept nodig.

pechspiraaltje

Tot 5 dagen na de onveilige seks kan alsnog een spiraaltje geplaatst worden. Een spiraaltje kan alleen door een arts geplaatst worden.

overtijd

overtijdbehandeling

Bij een overtijdbehandeling wordt de baarmoeder leeggezogen met behulp van zuigcurettage. Via een slangetje wordt baarmoeder leeggezogen en komt het klompje bevruchte cellen samen met het baarmoederslijmvlies en wat bloed naar buiten. Een overtijdbehandeling kan tot 16 dagen na de conceptie. Na 16 dagen kan de zwangerschap alleen nog onderbroken worden door abortus.

curettage

abortus

abortuspil

De abortuspil is een pil die de zwangerschap onderbreekt. De abortuspil wordt alleen verstrekt wanneer iemand niet langer dan een maand zwanger is. Door de abortuspil wordt het embryo afgedreven. De abortuspil is alleen verkrijgbaar bij een abortuskliniek en sommige ziekenhuizen. Voor tot het slikken van de abortuspil wordt overgegaan, wordt eerst een echo gemaakt om te kijken of het embryo niet te ver ontwikkeld is.

abortus

Als iemand niet langer dan 4 maanden zwanger is kan met behulp van curettage het embryo uit de baarmoeder verwijderd worden. Deze behandeling vindt onder verdoving plaats. Als het embryo tussen de 4 en de 5 maanden oud is, is abortus mogelijk maar is de ingreep behoorlijk ingrijpend. Gedurende een zwangerschap stellen lichaam en geest van de vrouw zich steeds meer in op de zwangerschap. Het afbreken van de zwangerschap kan, indien gewenst, het beste zo snel mogelijk na de constatering ervan plaatsvinden, omdat dan de kans op emotionele schade het kleinst blijft. Een abortus kan in Nederland gepleegd worden tot het moment dat de foetus levensvatbaar is. Na ongeveer 5,5 maanden wordt een foetus levensvatbaar geacht en kan het met behulp van intensieve medische zorg overleven.


persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2024 Leon Dahmen biodoen Den Haag